Ale narobię Wam apetytu :)

Popatrzcie tylko na zdjęcia – obłędna, lepiąca rozkosz dla podniebienia :)

Tylko nazwa jakoś nie taka ;)

Nazwa może być moląca, gdyż german cupcakes nie mają wiele wspólnego z Niemcami.

Podobno nazwa wywodzi się nie od kraju, lecz od nazwy czekolady produkowanej dawniej w USA – czekolada nazywała się właśnie German :)

A co to w zasadzie jest?

Czekoladowe babeczki (możecie wykorzystać właściwie dowolny przepis – chociaż ten jest bardzo fajny, bo działa w „systemie dwóch misek”) z ogromną masą kokosowo-orzechową na wierzchu – mniam.

Kokos i orzechy zanurzone są w masie z mleka skondensowanego, masła i cukru – i znowu mniam :)

To jak już Wam leci ślinka ….. zapraszam po przepis :)

german cupcakes4

german cupcakes2

german cupcakes3

German cupcakes, czyli niemieckie babeczki

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12

Składniki
  

babeczki:

  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka wanilii
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany

masa kokosowo-orzechowa:

  • pół puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 żółtka
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 50 g masła
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan lub włoskich
  • ewentualnie pół tabliczki rozpuszczonej gorzkiej czekolady do dekoracji

Instrukcja
 

babeczki:

  • W misie miksera zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj olej, mleko, jajko i wanilię.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
  • Dodaj gorącą wodę i śmietanę - zmiksuj.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek (możesz prawie do pełna).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Babeczki po upieczeniu ostudź.

masa:

  • W garnku podgrzej razem mleko skondensowane, cukier i masło.
  • Dodaj żółtka i energicznie wymieszaj, na koniec dodaj ekstrakt z wanilii.
  • Zdejmij garnek z ognia, dodaj kokos i orzechy - wymieszaj.
  • Odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
  • Gęstą masę nałóż łyżką na babeczki..
  • Możesz wierzch udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znaleziony tutaj.