Ale narobię Wam apetytu :)
Popatrzcie tylko na zdjęcia – obłędna, lepiąca rozkosz dla podniebienia :)
Tylko nazwa jakoś nie taka ;)
Nazwa może być moląca, gdyż german cupcakes nie mają wiele wspólnego z Niemcami.
Podobno nazwa wywodzi się nie od kraju, lecz od nazwy czekolady produkowanej dawniej w USA – czekolada nazywała się właśnie German :)
A co to w zasadzie jest?
Czekoladowe babeczki (możecie wykorzystać właściwie dowolny przepis – chociaż ten jest bardzo fajny, bo działa w „systemie dwóch misek”) z ogromną masą kokosowo-orzechową na wierzchu – mniam.
Kokos i orzechy zanurzone są w masie z mleka skondensowanego, masła i cukru – i znowu mniam :)
To jak już Wam leci ślinka ….. zapraszam po przepis :)

German cupcakes, czyli niemieckie babeczki
Składniki
babeczki:
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki cukru białego
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1 duże jajko
- 1 łyżka wanilii
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
masa kokosowo-orzechowa:
- pół puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 2 żółtka
- pół szklanki brązowego cukru
- 50 g masła
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan lub włoskich
- ewentualnie pół tabliczki rozpuszczonej gorzkiej czekolady do dekoracji
Instrukcja
babeczki:
- W misie miksera zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj olej, mleko, jajko i wanilię.
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
- Dodaj gorącą wodę i śmietanę - zmiksuj.
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek (możesz prawie do pełna).
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Babeczki po upieczeniu ostudź.
masa:
- W garnku podgrzej razem mleko skondensowane, cukier i masło.
- Dodaj żółtka i energicznie wymieszaj, na koniec dodaj ekstrakt z wanilii.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj kokos i orzechy - wymieszaj.
- Odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
- Gęstą masę nałóż łyżką na babeczki..
- Możesz wierzch udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Przepis znaleziony tutaj.