Z podanych składników zagnieć szybko ciasto - w razie potrzeby dodaj po trochu zimną wodę.
200 g mąki pszennej, 1 żółtko, 1 szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru, 120 g masła
Ciasto włóż do foliowego woreczki i schłodź przez co najmniej pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wylep nim foremki do mini tart (6 sztuk), albo jedną dużą formę (około 26-30 cm średnicy).
Foremki wstaw do lodówki na pół godziny.
Jak zrobić krem do tarty
Maślankę, kremówkę, żółtka i cukier zmieszaj razem i podgrzej w garnku.
360 ml maślanki, 120 ml śmietany kremówki, 200 g cukru, 2 żółtka
Dodaj mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii - dokładnie wymieszaj.
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub soku z cytryny
Gdy krem zgęstnieje zdejmij go z ognia i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
Do masy dodaj masło i wymieszaj.
Jak zrobić tarty creme brulee
Spody z ciasta przykryj folią aluminiową, obciąż fasolą i podpiecz przez 15 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu zdejmij folię z fasolką, nalej do każdej foremki krem i podpiecz przez kolejne 20 minut - krem ma być jeszcze lekko luźny na środku (przy poruszeniu foremką, będzie się ruszać).
W razie konieczności możesz wydłużyć trochę czas pieczenia.
Tarty ostudź.
Przed podaniem każdą posyp łyżeczką cukru i rozpuść go za pomocą palnika gazowego.