ok 150gcukru((zależy od kwaśności owoców) - ok 3/4 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do cherry pie
Z mąki, cukru, masła i jajka zagnieć ciasto, dodaj stopniowo zimną wodę, aby uzyskać odpowiednio elastyczne ciasto - ja dałam 4 łyżki.
375 g mąki pszennej, 1 łyżka cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko, około 5 łyżek wody
Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około pół godziny.
Po schłodzeniu 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do pieczenia.
Formę z ciastem wstaw do lodówki.
Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkuj i nożem podziel na paski o szerokości około 2 cm.
Jak zrobić nadzienie z wiśni do cherry pie
Przygotuj nadzienie - w misce zmieszaj razem obydwie mąki i cukier.
50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ok 150 g cukru
Dodaj mieszankę do owoców i delikatnie wymieszaj.
1 kg wiśni
Wyłóż owoce na kruchy spód, na wierzchu ułóż kratkę z pasków ciasta.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni (góra/dół).
Podpiecz ciasto przez 10 minut , następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni (góra/dół) i piecz przez około 50-60 minut (aż ciasto będzie ładnie zrumienione).
Ciasto po upieczeniu lekko ostudź, podawaj na ciepło lub zimno.