Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Cebulka w cieście
Wypieki Beaty
5
z
1
oceny
Drukuj Przepis
Przypnij przepis
Udostępnij
Składniki
dip:
pół szklanki majonezu
1
szklanka
maślanki
wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
garść świeżych ziół - np. natka pietruszki
, bazylia, mięta,
garść świeżego szczypiorku
ciasto:
1
szklanka
mąki
1
płaska łyżeczka soli
2
szczypty
chili
czarny pieprz do smaku
piwo
2
duże cebule
Instrukcja
dip:
Zioła i szczypiorek posiekaj.
Zmieszaj w miseczce pozostałe składniki, oddaj zioła.
ciasto:
W szerokiej i płaskiej misce zmieszaj mąkę z przyprawami, dolewaj po trochu piwo i mieszaj - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Cebulę obierz i pokrój w dość grube plastry (około 7 mm), ostrożnie podziel ją na pojedyncze krążki.
Zamocz cebulę w cieście.
W dużym, płaskim rondlu podgrzej tłuszcz, smaż cebulę, aż będzie z obu stron rumiana.
Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
Podawaj na ciepło razem z dipem.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!