Ubij białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne, dodaj porcjami cukier i miksuj aż się rozpuści.
3/4 szklanki cukru, 5 białek
Dodaj żółtka i zmiksuj.
5 żółtek
Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimny delikatnie obkrój boki i zdejmij tortownicę.
Przekrój biszkopt na trzy blaty.
Przygotuj poncz z podanych składników i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić frużelinę wiśniową do tortu
Kompot razem z owocami wlej do garnka i lekko podgotuj (jeśli kompot jest mało słodki, to go posłodź do smaku).
1 duży słoik wiśni
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).
3 płaskie łyżeczki żelatyny
Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę kompotu, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do żelatyny również dodaj trochę kompotu i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj - uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
Jak zrobić śmietankowy krem do tortu
Śmietanę kremówkę ubij mikserem, dodaj do niej cukier puder i porcjami serek mascarpone - uważaj, aby nie "przebić" śmietany, bo może się zrobić z niej masło.
500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 3-4 łyżki cukru pudru
Tort czarnoleski - złożenie
Na tortownicy połóż spód biszkoptu, nasącz go ponczem.
Wyłóż część kremu i rozprowadź równomiernie.
Na wierzchu ułóż kleksami frużelinę.
Powtórz czynność z drugim blatem.
Na koniec przykryj tort ostatnim blatem.
Obłóż tort bitą śmietaną i udekoruj wg uznania (ja tort obłożyłam masą cukrową).