Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła, 0,5 łyżeczki soli
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
Podziel na 8 części.
Każdą lekko rozwałkuj - na grubość max 1 cm.
Przełóż placki na wyłożone papierem blachy.
Jak zrobić bazyliowe pesto:
Zmiksuj razem w rozdrabniaczu liście bazylii, roszponkę, czosnek i orzechy.
Dodaj stopniowo oliwę z oliwek, a na koniec dodaj tarty parmezan lub ser Gran Padano.
1/2-2/3 szklanki oliwy, 0,5 szklanki parmezanu
Dopraw pesto do smaku solą i pieprzem.
Posmaruj placki po wierzchu pesto i posyp tartym parmezanem, albo mozzarellą.
mozzarella
Odstaw do lekkiego wyrośnięcia - na około 30 minut.
Piecz pizzę w 180 stopniach (w trybie góra/dół) przez około 20-25 minut (możesz też je upiec jak pizzę w temperaturze min. 250 stopni - przez koło 10 minut).