około 1kgtłuszczu (do smażenia - może być olej lub smalec)
Instrukcja
Jak zrobić pączki z masą makową
Drożdże rozkrusz, dodaj łyżkę cukru.
50 g drożdży
Dodaj do drożdży letnie (nie gorące!) mleko.
250 ml mleka
Wymieszaj całość do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 20-30 minut).
W dużej misce umieść pozostałe składniki: mąkę, resztę cukru, żółtka, wanilię, spirytus, sok z cytryny.
500 g mąki pszennej, 50 g cukru, 4 żółtka, 1/2 laski wanilii, 1 kieliszek spirytusu, sok
Wyrośnięte drożdże dodaj do pozostałych składników i wyrabiaj ciasto.
Na koniec dodaj masło i wyrabiaj aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski, albo od rąk.
50 g masła
Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny - godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i możesz przystąpić do lepienia pączków.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wytnij szklanką krążki.
Na wierzchu każdego ułóż masę makową i dokładnie sklej krążek tworząc kulkę (możesz też przykryć krążek ciasta drugim krążkiem i skleić brzegi).
ok 0,5 puszki masy makowej
Układaj pączki w dużych odstępach na wysypanej mąką blaszce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (muszą podwoić rozmiar - zajmie to około 30 minut).
Tłuszcz rozpuść w dużym rondelku i podgrzej do około 180 stopni (do jeszcze zimnego tłuszczu możesz dodać kieliszek spirytusu).
Smaż pączki z obydwu stron (możesz wykałaczką sprawdzić, czy są już gotowe - wykałaczka będzie czysta).
Gotowe pączki wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Po przestudzeniu udekoruj cukrem pudrem lub polej rozpuszczoną czekoladą.