W dużej misce umieść twaróg, żółtka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i masło.
1 kg tłustego sera, 8 żółtek, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100 g masła
Wszystko razem krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
Białka zmiksuj ze szczyptą soli, powoli dodaj cukier i miksuj, aż białka będą gładkie i lśniące.
8 białek, 200 g cukru
Dodaj po trochu do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy - najlepiej 26 cm lub większej.
Podpiecz sernik przez pięć minut w 180 stopniach (tryb góra-dół), a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz ciasto przez około 1,5 godziny.
Po upieczeniu lekko uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto do zupełnego ostudzenia.
Schłodź w lodówce - najlepiej przez całą noc.
Sernik możesz podać z owocami, albo oblać rozpuszczoną czekoladą.