Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Szyszki z ryżu preparowanego przepis
Wypieki Beaty
Przepis na przysmak dzieciństwa - karmelowe szyszki z ryżu. Takie szyszki z ryżu preparowanego są bardzo szybkie do przygotowania a smakują rewelacyjnie. Spróbuj koniecznie!
4.05
z
138
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
40
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
22
sztuki
Kalorie
445
kcal
Składniki
składniki na szyszki z ryżu i krówek
około 80
g
ryżu preparowanego
300
g
krówek
((takie miękkie szybciej się rozpuszczą))
100
g
masła
1
łyżka
łyżka gorzkiego kakao
(opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić szyszki z ryżu i krówek
Rozpuść krówki razem z masłem - mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Mieszaj aż masa się ładnie połączy i nie będzie się oddzielało masło.
300 g krówek,
100 g masła
Możesz dodać trochę gorzkiego kakao - wtedy szyszki nabiorę odrobinę ciemniejszego koloru.
1 łyżka łyżka gorzkiego kakao
Dodaj ryż do masy krówkowej i wymieszaj.
około 80 g ryżu preparowanego
Odstaw całość do lekkiego wystudzenia.
Jeszcze ciepłą masę dziel na mniejsze części i tocz w rękach kule - ich rozmiar zależy od ciebie, ale najwygodniej się je taki o średnicy około 4 cm.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
445
kcal
Weglowodany:
63
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
21
g
Błonnik:
1
g
Słowa kluczowe
szyszki z krówek, szyszki z ryżu
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!