Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasteczka z M&M's przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ogromne ciastka pieczone z drażetkami m&m's.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Łączny czas
30
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
14
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasteczka z MM's
260
g
mąki pszennej
(- 1 i 2/3 szklanki)
1 i 1/4
łyżeczki
sody
1/4
łyżeczki
soli
170
g
masła
(miękkiego )
100
g
białego cukru
(- 1/2 szklanki)
100
g
cukru trzcinowego
( - 1/2 szklanki)
1
jajko
(rozmiar L)
1
żółtko
1,5
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
((lub cukier waniliowy))
200
g
drażetek czekoladowych
((np. m&ms, ja używałam drażetek w niebieskim opakowaniu z Lidla))
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka z M&M's
Zmiksuj masło i oba cukry na puszystą masę.
170 g masła,
100 g białego cukru,
100 g cukru trzcinowego
Dodaj wanilię, jajko i żółtko.
1 jajko,
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
1 żółtko
W drugiej misce zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.
260 g mąki pszennej,
1 i 1/4 łyżeczki sody,
1/4 łyżeczki soli
Dodaj suche składniki do masy maślanej i dokładnie wymieszaj.
Dużą łyżką nałóż ciastka na blachy (możesz też nakładać małą łyżeczką, wtedy ciastka będą mniejsze).
Zachowaj duże odstępy między ciastkami, bo mocno się rozpłyną.
Na wierzchu ciastek ułóż drażetki.
200 g drażetek czekoladowych
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 14 minut - jeśli pieczesz jednocześnie dwie blachy, to w połowie czasu pieczenia zamień blachy miejscami.
Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie i jeśli się posklejały, to teraz jest najlepszy moment na ich rozdzielenie.
Po około 10 minutach ciastka stwardnieją i wtedy można jej przenieść z blachy.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
ciasteczka z m&m's, ciastka z m&m's
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!