Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (piecz na termoobiegu).
Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
Jak zrobić ciasto czekoladowe do tortu
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostaw do lekkiego przestudzenia.
60 gorzkiej czekolady
Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
60 g masła, 200 g cukru
Dodaj pojedynczo jajka i po każdym zmiksuj masę.
2 jajka
Dodaj rozpuszczoną czekoladę.
Zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.
150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 1 szczypta soli
Dodaj do masła na zmianę ze śmietaną.
110 ml kwaśnej śmietany
Na koniec dodaj wrzącą wodę i ostrożnie wymieszaj.
110 ml wrzącej wody
Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu przestudź i przekrój na dwie części.
Jak zrobić krem czekoladowy do tortu
Czekoladę posiekaj.
200 g gorzkiej czekolady
Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie gorącą zalej nią czekoladę.
150 ml śmietany kremówki
Wymieszaj dokładnie, aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą masę.
Na koniec dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.
100 g miękkiego masła
Odstaw krem do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Tort czekoladowy z bezą - złożenie
Połóż dolny blat ciasta czekoladowego na paterze.
Wyłóż na niego część kremu czekoladowego.
Połóż bezę i obłóż ją pozostałym kremem (jeśli, tak jak u mnie, beza ma mniejszą średnicę niż ciasto, to możesz część kremu przełożyć do woreczka i za pomocą tylki udekorować bok ciasta).
Na koniec połóż drugi kawałek ciasta czekoladowego.
Oblej tort rozpuszczoną ze śmietaną kremówką czekoladą.