Ten czekoladowy tort z bezą nie jest dla osób liczących kalorie – chyba że akurat mają dyspensę ;)
Coś tak pysznego musi mieć milion kalorii i już!
Tak więc mamy tu ciasto czekoladowe (upieczone z użyciem gorzkiej czekolady), przełożone intensywnie czekoladowym kremem (z gorzkiej czekolady) i blatem bezowym. Na koniec tort udekorowany jest polewą z mlecznej czekolady i rozetkami z kremu czekoladowego.
Mniam :)
Myślę, że zachęciłam Was wystarczająco :)
Dobrze jest bezę upiec wcześniej (ja robię tak, że piekę hurtowo i przechowuję w szczelnym pojemniku – potem mogę sobie wykorzystać w każdej chwili).
Jeśli macie mało czasu, to możecie zrezygnować z bezowego środka i przygotować samo ciasto czekoladowe z czekoladowym kremem – też będzie pyszne :)

Czekoladowy tort z bezą
Składniki
beza:
- 2 duże białka
- 100 g drobnego cukru
- szczypta soli
- odrobina octu
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
ciasto czekoladowe:
krem czekoladowy:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g miękkiego masła
dodatkowo:
Instrukcja
wykonanie bezy:
- Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy okręg o średnicy około 20-22 cm.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
- Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
- Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
- Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (piecz na termoobiegu).
- Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
ciasto czekoladowe:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostaw do lekkiego przestudzenia.
- Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj pojedynczo jajka i po każdym zmiksuj masę.
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę.
- Zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.
- Dodaj do masła na zmianę ze śmietaną.
- Na koniec dodaj wrzącą wodę i ostrożnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź i przekrój na dwie części.
wykonanie kremu:
- Czekoladę posiekaj.
- Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie gorącą zalej nią czekoladę.
- Wymieszaj dokładnie, aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą masę.
- Na koniec dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw krem do ostudzenia i lekkiego stężenia.
złożenie:
- Połóż dolny blat ciasta czekoladowego na paterze.
- Wyłóż na niego część kremu czekoladowego.
- Połóż bezę i obłóż ją pozostałym kremem (jeśli, tak jak u mnie, beza ma mniejszą średnicę niż ciasto, to możesz część kremu przełożyć do woreczka i za pomocą tylki udekorować bok ciasta).
- Na koniec połóż drugi kawałek ciasta czekoladowego.
- Możesz tort udekorować rozpuszczoną ze śmietaną kremówką czekoladą.
Notatki
Przepis na ciasto czekoladowe pochodzi z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.