Ten czekoladowy tort z bezą nie jest dla osób liczących kalorie – chyba że akurat mają dyspensę ;)
Coś tak pysznego musi mieć milion kalorii i już!
Tak więc mamy tu ciasto czekoladowe (upieczone z użyciem gorzkiej czekolady), przełożone intensywnie czekoladowym kremem (z gorzkiej czekolady) i blatem bezowym. Na koniec tort udekorowany jest polewą z mlecznej czekolady i rozetkami z kremu czekoladowego.
Mniam :)
Myślę, że zachęciłam Was wystarczająco :)
Dobrze jest bezę upiec wcześniej (ja robię tak, że piekę hurtowo i przechowuję w szczelnym pojemniku – potem mogę sobie wykorzystać w każdej chwili).
Jeśli macie mało czasu, to możecie zrezygnować z bezowego środka i przygotować samo ciasto czekoladowe z czekoladowym kremem – też będzie pyszne :)

Czekoladowy tort z bezą
Składniki
beza:
- 2 duże białka
- 100 g drobnego cukru
- szczypta soli
- odrobina octu
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
ciasto czekoladowe:
- 60 posiekanej gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 200 g cukru (użyłam brązowego)
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 110 ml kwaśnej śmietany
- 110 ml wrzącej wody
krem czekoladowy:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g miękkiego masła
dodatkowo:
- 100 g mlecznej czekolady
- około 50 ml śmietany kremówki
Instrukcja
wykonanie bezy:
- Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy okręg o średnicy około 20-22 cm.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
- Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
- Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
- Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (piecz na termoobiegu).
- Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
ciasto czekoladowe:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostaw do lekkiego przestudzenia.
- Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj pojedynczo jajka i po każdym zmiksuj masę.
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę.
- Zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.
- Dodaj do masła na zmianę ze śmietaną.
- Na koniec dodaj wrzącą wodę i ostrożnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź i przekrój na dwie części.
wykonanie kremu:
- Czekoladę posiekaj.
- Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie gorącą zalej nią czekoladę.
- Wymieszaj dokładnie, aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą masę.
- Na koniec dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw krem do ostudzenia i lekkiego stężenia.
złożenie:
- Połóż dolny blat ciasta czekoladowego na paterze.
- Wyłóż na niego część kremu czekoladowego.
- Połóż bezę i obłóż ją pozostałym kremem (jeśli, tak jak u mnie, beza ma mniejszą średnicę niż ciasto, to możesz część kremu przełożyć do woreczka i za pomocą tylki udekorować bok ciasta).
- Na koniec połóż drugi kawałek ciasta czekoladowego.
- Możesz tort udekorować rozpuszczoną ze śmietaną kremówką czekoladą.
Notatki
Przepis na ciasto czekoladowe pochodzi z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.
Jak ciasto smakowalo? Czy ta beza w środku nie była zbyt miękka lub gumowa?
Jak tort dłużej postoi to beza namięka. Ale nie była gumowata, tylko taka piankowa.
Wygląda pysznie, chciałam zapytać czy świeże maliny położone na wierzch lu w środek ciasta będą pasowały?
Bardzo oryginalny :)
Ciacho równie pysznie prezentuje się co smakuje. Mniam!
Torcik przepyszny, więc zachęcam :)
Jak dobrze, że na razie jeszcze nie muszę liczyć kalorii:) tort wygląda cudnie!! A ta beza mmm…
Niesamowicie efektowne ciasto :) Wygląda bosko, i choć ma miliard kalorii, zrobię z pewnością – musi smakować obłędnie… :)
ooo.. patrzę na kalorie, ale na taką słodycz na pewno bym się skusiła! :)
MMMM!!!