Ten czekoladowy tort z bezą nie jest dla osób liczących kalorie – chyba że akurat mają dyspensę ;)

Coś tak pysznego musi mieć milion kalorii i już!

Tak więc mamy tu ciasto czekoladowe (upieczone z użyciem gorzkiej czekolady), przełożone intensywnie czekoladowym kremem (z gorzkiej czekolady) i blatem bezowym. Na koniec tort udekorowany jest polewą z mlecznej czekolady i rozetkami z kremu czekoladowego.

Mniam :)

Myślę, że zachęciłam Was wystarczająco :)

Dobrze jest bezę upiec wcześniej (ja robię tak, że piekę hurtowo i przechowuję w szczelnym pojemniku – potem mogę sobie wykorzystać w każdej chwili).

Jeśli macie mało czasu, to możecie zrezygnować z bezowego środka i przygotować samo ciasto czekoladowe z czekoladowym kremem – też będzie pyszne :)

czekoladowy z bezą1

czekoladowy z bezą2

czekoladowy z bezą4

czekoladowy z bezą5

Czekoladowy tort z bezą

Wypieki Beaty
4 z 1 oceny

Składniki
  

beza:

ciasto czekoladowe:

  • 60 posiekanej gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 200 g cukru (użyłam brązowego)
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 110 ml kwaśnej śmietany
  • 110 ml wrzącej wody

krem czekoladowy:

Instrukcja
 

wykonanie bezy:

  • Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy okręg o średnicy około 20-22 cm.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
  • Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
  • Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
  • Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (piecz na termoobiegu).
  • Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).

ciasto czekoladowe:

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostaw do lekkiego przestudzenia.
  • Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj pojedynczo jajka i po każdym zmiksuj masę.
  • Dodaj rozpuszczoną czekoladę.
  • Zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.
  • Dodaj do masła na zmianę ze śmietaną.
  • Na koniec dodaj wrzącą wodę i ostrożnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź i przekrój na dwie części.

wykonanie kremu:

  • Czekoladę posiekaj.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie gorącą zalej nią czekoladę.
  • Wymieszaj dokładnie, aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą masę.
  • Na koniec dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw krem do ostudzenia i lekkiego stężenia.

złożenie:

  • Połóż dolny blat ciasta czekoladowego na paterze.
  • Wyłóż na niego część kremu czekoladowego.
  • Połóż bezę i obłóż ją pozostałym kremem (jeśli, tak jak u mnie, beza ma mniejszą średnicę niż ciasto, to możesz część kremu przełożyć do woreczka i za pomocą tylki udekorować bok ciasta).
  • Na koniec połóż drugi kawałek ciasta czekoladowego.
  • Możesz tort udekorować rozpuszczoną ze śmietaną kremówką czekoladą.

Notatki

Przepis na ciasto o średnicy około 22 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis na ciasto czekoladowe pochodzi z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.