Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Greckie ciasto orzechowe - karydopita
Wypieki Beaty
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Składniki
cukrowy syrop korzenny:
250
g
cukru
125
g
wody
125
g
soku pomarańczowego
kawałek
kory cynamonu
8
goździków
skórka i sok wyciśnięty z 1 cytryny
50
ml
brandy
(nie miałam i użyłam ciemny rum)
ew 50g orzechów do dekoracji na wierzchu
ciasto
200
g
wyłuskanych i zmielonych orzechów włoskich
100
g
bułki tartej
1
łyżka
cynamonu
1/2
łyżeczki
utłuczonych w moździerzu goździków
(nie dałam, bo nie lubię goździków)
5
jajek
140
g
cukru
Instrukcja
syrop:
Zagotuj razem wszystkie składniki oprócz alkoholu.
Redukuj syrop aż nieco zgęstnieje, ok 5-7 minut.
Pod koniec dodaj brandy i zamieszaj.
Odstaw do całkowitego wystudzenia.
ciasto:
Zmielone orzech wymieszaj z bułką tartą i przyprawami.
Ubij całe jajka na puch, pod koniec dodaj cukier i miksuj, aż się cały rozpuści.
Wyłącz mikser i dodawaj do masy po łyżce suche składniki i delikatnie mieszaj (podobnie jak przy biszkopcie).
Wlej masę do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piecz ok 30 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto już jest upieczone).
Gorące ciasto wystaw na kratkę i od razu polewaj zimnym syropem.
Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Notatki
Przepis na blaszkę około 25/33 cm.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!