Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Francuskie wiatraczki ze śliwkami
Wypieki Beaty
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Składniki
porcja ciasta francuskiego
około 8 - 10 śliwek
około 12 zblanszowanych migdałów
odrobina cukru trzcinowego
cynamon do posypania
ewentualnie roztrzepane jajko do posmarowania
Instrukcja
Ciasto rozwałkuj na prostokąt.
Podziel go na mniej więcej równe kwadraty - mi wyszło 12 sztuk
Natnij rogi kwadratów w kierunku środka. Przyklej kawałki rogów do środka ciastka tworząc wiatraczek.
Teraz możesz posmarować ciastko roztrzepanym jajkiem.
Na środku każdego ciastka umieść połowę śliwki (przecięciem do góry), w miejscu pestki połóż migdała.
Posyp ciastka cukrem i cynamonem.
Odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 210 stopni, a następnie zmniejsz do 180. Piecz ciastka przez około 15 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu przestudź.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!