Umieść w dużej misce suche składniki, wkrój w kawałkach masło, dodaj jajka.
300 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru, 150 g masła, 2 jajka, 1 szczypta soli
Zagnieć ciasto, tak aby było elastyczne.
Włóż do foliowego woreczka i schłodź przynajmniej przez godzinę (jeśli masz mało czasu, to najlepiej w zamrażarce).
Schłodzone ciasto rozwałkuj (możesz to zrobić pomiędzy dwoma kawałkami folii) i wylep przygotowaną formę do tarty (wysmarowaną tłuszczem i lekko wysypaną mąką).
Nadmiar ciasta odetnij - możesz go wykorzystać do ciasteczek, albo zamrozić i użyć w późniejszym terminie.
Nakłuj ciasto, przykryj folią aluminiową i posyp ziarnami fasoli lub grochu.
Podpiecz przez 15 minut w 200 stopniach (góra/dół) i odstaw do przestudzenia.
Jak zrobić krem mascarpone do tarty
Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.
2 jajka, 100 g cukru
Dodaj serek i wymieszaj, dodaj mąkę ziemniaczaną i wanilię.
250 g serka mascarpone, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ubij śmietanę kremówkę i dodaj ją do masy twarogowej - delikatnie wymieszaj.
250 ml śmietany kremówki
Wyłóż krem na spód, na wierzchu ułóż przekrojone śliwki (skórką do dołu).
około 350 g śliwek
Piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach (góra/dół).