Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj (możesz nie ścinać przed gotowaniem skórki, dużo łatwiej zejdzie po ugotowaniu).
Miękką dynię zmiksuj blenderem, albo porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków i przestudź.
W dużej misce umieść twaróg, mus z dyni, cukier puder, mąkę ziemniaczaną (można ją zastąpić budyniem śmietankowym lub waniliowym bez cukru) oraz przyprawy.
2 szklanki puree z dyni, 750 g tłustego twarogu sernikowego, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 szczypta kardamonu, 200 g cukru pudru, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Zmiksuj wszystko razem do połączenia składników.
Dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie miksując masę twarogową.
6 jajek
Przełóż masę do przygotowanej foremki (tortownica 22 cm).
Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez 90 minut.
Po upieczeniu ostudź, a następnie schłodź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i cynamonem.