Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy dwa okręgi o średnicy około 22 cm.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
6 białek, 1 szczypta soli
Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
300 g cukru
Na koniec dodaj ocet i delikatnie wmieszaj pokrojone daktyle.
1 łyżeczka octu winnego, 8 daktyli
Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni (termoobieg) i piecz dalej przez 1,5 godziny.
Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
Jak zrobić krem kajmakowy do tortu dacquoise
Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową.
250 g serka mascarpone, 150 g masy kajmakowej
Śmietanę kremówkę ubij i na koniec dodaj do niej cukier puder.
300 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone i z posiekanymi orzechami i daktylami.
50 g orzechów włoskich, 10 daktyli
Gotowe blaty bezowe przełóż kremem (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika).