Rabarbar umyj, osusz, obierz ze skórki,pokrój na kawałki do miseczki, a następnie posyp odrobiną cukru i odstaw.
ok 300 g rabarbaru
Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi (60 g), proszkiem do pieczenia i sodą.
200 g mąki pszennej, 60 g wiórek kokosowych, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Jogurt wymieszaj z mlekiem kokosowym.
ok. 60 ml gęstego jogurtu, ok. 60 ml mleka kokosowego
Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie – dalej miksując – dodaj olej a następnie dodawaj na przemian mąkę i jogurt.
3 jajka, 180 g cukru, 90 ml oleju
Przełóż ciasto do natłuszczonej tortownicy i posyp je pozostałymi wiórkami kokosowymi, następnie nałóż rabarbar i posyp go cukrem.
ok 300 g rabarbaru, 3-4 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru trzcinowego
Piecz ciasto w 170 stopniach (termoobieg) przez około godzinę (lub do suchego patyczka - mi się piekł o wiele dłużej, bo godzinę i 20 minut - ciągle ciasto było mokre w środku).
Pozostaw ciasto na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudź na kratce.
Przed podaniem możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.