Daktyle drobno posiekaj, albo zmiksuj, zalej herbatą i gotuj na małym ogniu przez około 4 minuty (aż masa zgęstnieje), zestaw z ognia, dodaj sodę i wymieszaj.
200 g daktyli, 250 ml czarnej herbaty, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Odstaw daktyle do przestudzenia.
Jajka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę.
2 jajka, 1 szczypta soli
Dodaj cukier i miksuj, aż się ładnie połączą.
175 g cukru dark muscovado
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w trzech turach (na zmianę z rozpuszczonym masłem) do masy jajecznej.
175 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 85 g masła
Na koniec dodaj masę daktylową.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Jak zrobić sos karmelowy do ciasta
Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą i zaczną gęstnieć (jeśli używasz inny cukier niż dark muscovado, to potrzymaj sos na ogniu do momentu aż nabierze karmelowej barwy).
100 g cukru dark muscovado, 100 g masła, 150 ml śmietany kremówki
Gotowy sos lekko ostudź.
Ciepłe ciasto przełóż na paterę i polej sosem toffee.
Resztę sosu podaj oddzielnie do polania ciasta na talerzyku.
Najlepiej podawać ten deser na ciepło z gałką lodów :)