Żelatynę namocz w 150 ml zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
30 g żelatyny
Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Ser zmiksuj z masą krówkową.
500 g serka mascarpone, 1 puszka masy kajmakowej
Dodaj skórkę otartą z cytryny, 2 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny oraz cukier waniliowy (dodaj też jeśli chcesz cynamon).
1 cukier waniliowy, cytryna, 1 łyżeczka cynamonu
Dodaj jogurt naturalny i dokładnie zmiksuj.
200 g jogurtu naturalnego
Na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę i mieszaj do połączenia składników.
Masę przełóż do foremki i wstaw do lodówki, aby stężała.
By wyjąć ptasie mleczko z formy zanuż ją ostrożnie w gorącej wodzie (uważaj, aby woda nie dostała się do deseru), a następnie ostrożnie przełóż ptasie mleczko na talerz.