Przepis na karmelowe ptasie mleczko
Coś mam ostatnio „ciągoty” na toffi :)
Dziś też przepis z wykorzystaniem masy kajmakowej – polecam tu gotową masę z Gostynia (nie wymaga już gotowania).
Zapraszam wszystkich na delikatne i obłędne ptasie mleczko o smaku toffi :)
Tylko to ptasie mleczko przygotowane jest w dużej foremce.
Tym sposobem z podanej porcji otrzymacie ooogromy deser :)
Przepis (z moimi małymi zmianami) pochodzi z książeczki z przepisami na Lilianę z Tuperware.
Jeśli lubicie takie desery na zimno, to koniecznie zróbcie to ptasie mleczko z kajmakiem.
Polecam wam również inne moje przepisy na desery.
Myślę że spodoba się wam mleczna mozaika albo lodowiec na zimno.
Krówkowe ptasie mleczko przepis do druku

Krówkowe ptasie mleczko - grzechu warte :)
Przepis na ptasie mleczko w wersji XXL - a do tego w karmelowym smaku.
Składniki
- 500 g serka mascarpone (orygnialnie jest ser homogenizowany naturalny)
- 1 puszka masy kajmakowej (około 500 g)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 30 g żelatyny (2 czubate łyżki)
- 1 cukier waniliowy
- cytryna
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Instrukcja
- Żelatynę namocz w 150 ml zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.30 g żelatyny
- Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Ser zmiksuj z masą krówkową.500 g serka mascarpone, 1 puszka masy kajmakowej
- Dodaj skórkę otartą z cytryny, 2 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny oraz cukier waniliowy (dodaj też jeśli chcesz cynamon).1 cukier waniliowy, cytryna, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj jogurt naturalny i dokładnie zmiksuj.200 g jogurtu naturalnego
- Na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę i mieszaj do połączenia składników.
- Masę przełóż do foremki i wstaw do lodówki, aby stężała.
- By wyjąć ptasie mleczko z formy zanuż ją ostrożnie w gorącej wodzie (uważaj, aby woda nie dostała się do deseru), a następnie ostrożnie przełóż ptasie mleczko na talerz.
- Całość możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!