Coś mam ostatnio „ciągoty” na toffi :)
Dziś też przepis z wykorzystaniem masy kajmakowej – polecam gotową masę z Gostynia (nie wymaga już gotowania).
Zapraszam wszystkich na delikatne i obłędne ptasie mleczko o smaku toffi :)
Z podanej porcji otrzymacie ooogromy deser :)
Przepis (z moimi małymi zmianami) pochodzi z książeczki z przepisami na Lilianę z Tuperware.

Krówkowe ptasie mleczko - grzechu warte :)
Składniki
- 500 g serka mascarpone (orygnialnie jest ser homogenizowany naturalny)
- puszka masy kajmakowej (około 500 g)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 30 g (2 czubate łyżki) żelatyny
- cukier waniliowy
- cytryna
- łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Instrukcja
- Żelatynę namocz w 150 ml zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Ser zmiksuj z masą krówkową. Dodaj skórkę otartą z cytryny, 2 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny oraz cukier waniliowy (dodaj też jeśli chcesz cynamon). Dodaj jogurt naturalny i dokładnie zmiksuj.
- Na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę i mieszaj do połączenia składników.
- Masę przełóż do foremki i wstaw do lodówki, aby stężała.
- By wyjąć ptasie mleczko z formy zanuż ją ostrożnie w gorącej wodzie (uważaj, aby woda nie dostała się do deseru), a następnie ostrożnie przełóż ptasie mleczko na talerz.
- Całość możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Witam.A jak puszka tego kajmaku ma byc? bo z Gostynia 510g , a Bakaland jest 400g i 460g.Prosze uscislic.
Ja najczęściej używam kajmaku z Gostynia i liczę wg niego :)
już spisałam,niedługo zrobię :)
PYCHOTA .:)
pychota! chyba się skuszę… :D
grzech to się nie skusić :D