Coś mam ostatnio „ciągoty” na toffi :)

Dziś też przepis z wykorzystaniem masy kajmakowej – polecam gotową masę z Gostynia (nie wymaga już gotowania).

Zapraszam wszystkich na delikatne i obłędne ptasie mleczko o smaku toffi :)

Z podanej porcji otrzymacie ooogromy deser :)

Przepis (z moimi małymi zmianami) pochodzi z książeczki z przepisami na Lilianę z Tuperware.

ptasie mleczko toffi5

ptasie mleczko toffi1

ptasie mleczko toffi6

ptasie mleczko toffi7

ptasie mleczko toffi8

 

ptasie mleczko

Krówkowe ptasie mleczko - grzechu warte :)

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 500 g serka mascarpone (orygnialnie jest ser homogenizowany naturalny)
  • puszka masy kajmakowej (około 500 g)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 30 g (2 czubate łyżki) żelatyny
  • cukier waniliowy
  • cytryna
  • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Instrukcja
 

  • Żelatynę namocz w 150 ml zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Ser zmiksuj z masą krówkową. Dodaj skórkę otartą z cytryny, 2 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny oraz cukier waniliowy (dodaj też jeśli chcesz cynamon). Dodaj jogurt naturalny i dokładnie zmiksuj.
  • Na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę i mieszaj do połączenia składników.
  • Masę przełóż do foremki i wstaw do lodówki, aby stężała.
  • By wyjąć ptasie mleczko z formy zanuż ją ostrożnie w gorącej wodzie (uważaj, aby woda nie dostała się do deseru), a następnie ostrożnie przełóż ptasie mleczko na talerz.
  • Całość możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!