Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Pączki hiszpańskie zwane gniazdami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na ptysiowe gniazda smażone na głębokim tłuszczu.
4.50
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
40
minuty
minut
Rodzaj
Deser
,
Tłusty Czwartek
Kuchnia
Kuchnia austriacka
,
Kuchnia hiszpańska
Porcje
15
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na pączki gniazdka
200
ml
wody
50
g
masła
100
g
mąki pszennej
(2/3 szklanki)
1
szczypta
soli
2
jajka
(rozmiar L)
1
żółtko
tłuszcz
(do smażenia)
Instrukcja
Jak zrobić pączki wiedeńskie
Zagotuj wodę z solą i masłem.
200 ml wody,
50 g masła,
1 szczypta soli
Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj - powinna zrobić się gęsta, odchodząca od ścianek masa.
100 g mąki pszennej
Odstaw garnek do wystudzenia.
Gdy masa będzie zimna zamieszaj ją, a następnie zmiksuj z jajkami i żółtkiem.
2 jajka,
1 żółtko
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej otwartej gwiazdy.
Papier do pieczenia potnij na kwadraty o wielkości około 10/10cm.
Na każdy wyciśnij z ciasta okrąg o średnicy około 5 cm.
Rozgrzej tłuszcz do około 180 stopni (jeśli będzie za mało rozgrzany, wtedy gniazda będą się kiepsko smażyć i będą bardzo tłuste).
Gniazda włóż razem z papierem na rozgrzany tłuszcz (papier ma być u góry), gdy ciasto zacznie rosnąć papier powinien sam się odkleić.
Smaż pączki z dwóch stron, aż będą rumiane.
Odsączaj na ręczniku papierowym.
Po przestudzeniu polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody, albo rozpuszczoną czekoladą.
Uwagi
Składniki na około 15 minigniazdek (takich o średnicy około 6 cm).
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
gniazdka smażone, pączki wiedeńskie
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!