Ciasteczka zmiel, czekoladę rozpuść razem z masłem w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj i dodaj do ciasteczek.
200 g ciasteczek, 50 g masła, 20 g gorzkiej czekolady
Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
20 g wiórek kokosowych
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp kaszą manną, albo bułką tartą.
Masą z ciasteczek wyłóż dno tortownicy i wstaw całość do lodówki.
Jak zrobić sernik kokosowy
Do dużej miski wlej śmietanę kremówkę, mleczko kokosowe i dodaj twaróg.
300 g mleczka kokosowego, 100 ml śmietany kremówki, 500 g sera sernikowego
Zmiksuj lekko mikserem dodając cukier puder, wanilię oraz pojedynczo jajka.
120 g cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 3 jajka
Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masę serową wylej do tortownicy.
Sernik kokosowy piecz przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni i w trybie góra/dół (sernik pieczony w niższej temperaturze ma gładką powierzchnię, jest równy i niepopękany).
Po upieczeniu nie wyciągaj sernika z piekarnika, tylko uchyl drzwiczki i pozwól mu tak przestygnąć.
Sernik najlepiej schłodzić przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.
Jak zrobić polewę czekoladową do sernika
Mleczko kokosowe podgrzej w rondelku, gdy będzie gorące dodaj do niego połamaną czekoladę - mieszaj aż się rozpuści.
100 g mleczka kokosowego, 100 g gorzkiej czekolady
Odstaw polewę do przestudzenia a następnie polej nią wierzch sernika.