Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Wyborny sernik kokosowy
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik kokosowy na mleczku kokosowym.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
Czas wykonania
1
godz
30
minut
Czas całkowity
2
godz
10
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia francuska
Porcje
15
Wyposażenie
Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.
Składniki
masa serowa:
500
g
sera sernikowego
dobrego, tłustego
300
g
mleczka kokosowego
z puszki
100
ml
śmietany kremówki
120
g
cukru pudru
3
jajka
rozmiar L
1
łyżeczka
ekstraktu waniliowego
(lub cukier waniliowy)
1
płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanej
(lub budyń waniliowy)
spód ciasteczkowy:
200
g
ciasteczek
oblanych czekoladą (ja użyłam kokosowe ciasteczka w czekoladzie
50
g
masła
20
g
gorzkiej czekolady
20
g
wiórek kokosowych
(około 3 łyżki)
polewa:
100
g
gorzkiej czekolady
(lub pół na pół gorzka i mleczna)
100
g
mleczka kokosowego
(mi zabrakło i uzupełniłam śmietaną kremówką)
Instrukcja
wykonanie spodu:
Ciasteczka zmiel, czekoladę rozpuść razem z masłem w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj i dodaj do ciasteczek.
200 g ciasteczek,
50 g masła,
20 g gorzkiej czekolady
Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
20 g wiórek kokosowych
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp kaszą manną, albo bułką tartą.
Masą z ciasteczek wyłóż dno tortownicy i wstaw całość do lodówki.
wykonanie sernika:
Do dużej miski wlej śmietanę kremówkę, mleczko kokosowe i dodaj twaróg.
300 g mleczka kokosowego,
100 ml śmietany kremówki,
500 g sera sernikowego
Zmiksuj lekko mikserem dodając cukier puder, wanilię oraz pojedynczo jajka.
120 g cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
3 jajka
Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masę serową wylej do tortownicy.
Piecz przez 1,5 godziny 150 stopniach (sernik pieczony w niższej temperaturze ma gładką powierzchnię, jest równy i niepopękany).
Po upieczeniu nie wyciągaj sernika z piekarnika, tylko uchyl drzwiczki i pozwól mu tak przestygnąć.
Sernik najlepiej schłodzić przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.
polewa czekoladowa
Mleczko kokosowe podgrzej w rondelku, gdy będzie gorące dodaj do niego połamaną czekoladę - mieszaj aż się rozpuści.
100 g mleczka kokosowego,
100 g gorzkiej czekolady
Odstaw polewę do przestudzenia a następnie polej nią wierzch sernika.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!