Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Francuskie jabłka :)
Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciastka z ciasta francuskiego nadzianego jabłkami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
40
minut
Danie
Ciasta
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia francuska
Porcje
6
Składniki
1
ciasto francuskie
2
jabłka
2
łyżeczki
cukru
- do smaku
1
łyżeczka
soku z cytryny
1/4
łyżeczki
cynamonu
1/2-1
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
(wg konieczności)
rodzynki
opcjonalnie
Instrukcja
jabłka
Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
2 jabłka
Umieść w rondelku z niewielką ilością wody, dodaj sok z cytryny, cukier i cynamon.
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1/4 łyżeczki cynamonu
Podgrzewaj jabłka na małym ogniu aż zmiękną. Jeśli owoce wypuściły dużo soku, to dodaj mąkę ziemniaczaną, aby go zagęścić.
Odstaw owoce do lekkiego przestudzenia.
Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i pokrój na kwadraty ok 12/12 cm.
1 ciasto francuskie
Kwadraty będziesz składać po przekątnej (tworząc trójkąt), więc na jedną połowę nałóż trochę nadzienia.
Sklej dokładnie ciastko (jeśli ciasto nie chce się kleić posmaruj brzegi odrobiną wody) i dociśnij widelcem brzegi.
Ciastka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Możesz je też teraz posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestudzenia. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestudzenia. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Ja najbardziej lubię je jeszcze ciepłe :)
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!