350-400gmąki pszennejplus do podsypywania przy wałkowaniu - najpierw daj 350 g i jeśli ciasto jest za luźne to dosyp więcej mąki
3/4łyżeczkisoli
Instrukcja
farsz
Podgrzybki zalej wodą i najlepiej pozostaw tak na noc, a jeśli nie masz tyle czasu, to gotuj je na małym ogniu przez około 4 godziny (jeśli grzyby będą namaczane, to potem gotuj je przez około 30 minut w tej samej wodzie).
20-50 g suszonych podgrzybków
Kapustę opłucz świeżą wodą, a następnie pokrój ostrym nożem. Przełóż do garnka, podlej wodą i gotuj na małym ogniu - możesz do niej dodać wodę z gotowania grzybów.
ok 1 kg kapusty kiszonej
Grzyby pokrój w drobną kostkę, albo w cienkie paseczki i dodaj do kapusty.
Pieczarki pokój w kostkę, przesmaż na patelni.
ok 500 g pieczarek, 1 duża cebula
Dodaj do kapusty, podobnie postąp z cebulą.
Kapusta powinna się gotować na małym ogniu przez przynajmniej 1,5 godziny, aby ładnie zmiękła. Na koniec posól i popieprz do smaku.
ciasto:
Drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp cukrem, zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj. Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw na bok, aż drożdże ruszą.
35 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 1 łyżka cukru
W misie miksera, albo dużej misce umieść pozostałe składniki - masło dodaj w kawałkach.
3 żółtka, 100 g miękkiego masła, 350-400 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki soli
Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
Wyrabiaj aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie ładnie odchodzić od rąk, albo misy miksera.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po tym czasie ponownie je zagnieć, a następie rozwałkuj na prostokąt 35/45 cm i pokrój go na 4 długie paski (jeśli masz mało miejsca, to podziel ciasto na dwie części i każdą rozwałkuj oddzielnie).
Na każdy z nich nałóż farsz (pozostawiając brzegi wolne) i zwiń wzdłuż dłuższego boku. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce łączeniem do dołu. Przykryj i odstaw na około pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.
Roztrzep jedno jajko i posmaruj po wierzchu paszteciki. Każdy z rulonów potnij ostrym nożem na mniejsze paszteciki (nie rozsuwaj ich). Możesz je też posypać po wierzchu ziarnami sezamu, czarnuszki lub siemienia lnianego.
Piecz w 180 stopniach (góra dół) przez około 25 minut (aż będą rumiane). Lekko przestudź i podawaj z barszczykiem :)
Ciasto możesz przygotować wcześniej i przechować je w lodówce do poniedziałkowego wieczoru, wystarczy potem wyjąć je wcześniej z lodówki i upiec paszteciki bezpośrednio przed imprezą :)