Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Babeczki pomarańczowe z makiem i żurawinami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pomarańczowe babeczki pieczone z makiem i żurawinami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
Czas całkowity
40
minut
minut
Danie
Babeczki
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
18
sztuk
Składniki
składniki na pomarańczowe babeczki z makiem
225
g
masła
(rozpuszczonego i przestudzonego )
225
g
cukru
(- 1 szklanka i 2 łyżki)
225
g
mąki pszennej
(- 1,5 szklanki)
4
jajka
(rozmiar L)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
1
łyżka
suchego maku
100
g
suszonej żurawiny
((lekko rozdrobnionej))
1
łyżka
skórki startej z pomarańczy
((ewentualnie można zastąpić ją odrobiną aromatu pomarańczowego))
Instrukcja
Jak zrobić pomarańczowe babeczki z makiem
Jajka utrzyj z cukrem.
4 jajka,
225 g cukru
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
225 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę i rozpuszczone masło.
225 g masła
Dodaj mak, żurawinę i skórkę pomarańczową.
1 łyżka suchego maku,
100 g suszonej żurawiny,
1 łyżka skórki startej z pomarańczy
Masę nałóż do papilotek do 2/3 wysokości.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe).
Przestudź na kratce i udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z pomarańczy.
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
babeczki z makiem, pomarańczowe babeczki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!