Babeczki pomarańczowe z makiem i żurawinami

babeczki pomarańczowe

 

Przepis na te babeczki pomarańczowe znalazłam w książce „500 cupcakes & muffins” Fergala Connolly i tak mnie zaintrygował, że ciągle do niego wracałam, tylko nie miałam czasu na wypróbowanie.

Teraz powoli ogarnia mnie nastrój bożonarodzeniowy i znowu sobie przypomniałam o tych babeczkach.

Przepis jest bardzo prosty, babeczki wychodzą przepyszne i świetnie się sprawdzą zarówno w święta (dzięki aromatowi pomarańczy i makowi), jak i na codzień :)

Spróbujcie koniecznie :)

Z podanej porcji otrzymacie 18 babeczek.

Zapraszam was również do skorzystania z innych przepisów na babeczki oraz do zapoznania się z moimi przepisami na Boże Narodzenie :D

 

 

Babeczki pomarańczowe z makiem i żurawinami

przepis do druku

Babeczki pomarańczowe z makiem i żurawinami

Wypieki Beaty
Przepis na około 18 sztuk.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Babeczki
Porcje 18

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Jajka utrzyj z cukrem.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę i rozpuszczone masło. Na koniec dodaj mak i żurawiny.
  • Masę nałóż do papilotek do 2/3 wysokości.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe).
  • Przestudź na kratce i udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z pomarańczy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!