Babeczki pomarańczowe z makiem i żurawinami

babeczki pomarańczowe

 

Przepis na te babeczki pomarańczowe znalazłam w książce „500 cupcakes & muffins” Fergala Connolly i tak mnie zaintrygował, że ciągle do niego wracałam, tylko nie miałam czasu na wypróbowanie.

Teraz powoli ogarnia mnie nastrój bożonarodzeniowy i znowu sobie przypomniałam o tych babeczkach.

Przepis jest bardzo prosty, babeczki wychodzą przepyszne i świetnie się sprawdzą zarówno w święta (dzięki aromatowi pomarańczy i makowi), jak i na codzień 🙂

Spróbujcie koniecznie 🙂

Z podanej porcji otrzymacie 18 babeczek.

Zapraszam was również do skorzystania z innych przepisów na babeczki oraz do zapoznania się z moimi przepisami na Boże Narodzenie 😀

 

 

Babeczki pomarańczowe z makiem i żurawinami

przepis do druku

Babeczki pomarańczowe z makiem i żurawinami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 18 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 18
Składniki
  • 225 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 225 g cukru
  • 225 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka suchego maku
  • 100 g suszonej żurawiny (lekko rozdrobnionej)
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy (ewentualnie można zastąpić ją odrobiną aromatu pomarańczowego)
Wykonanie
  1. Jajka utrzyj z cukrem.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę i rozpuszczone masło. Na koniec dodaj mak i żurawiny.
  4. Masę nałóż do papilotek do ⅔ wysokości.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe).
  6. Przestudź na kratce i udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z pomarańczy.