Babeczki pomarańczowe z makiem i żurawinami
Przepis na te babeczki pomarańczowe znalazłam w książce „500 cupcakes & muffins” Fergala Connolly i tak mnie zaintrygował, że ciągle do niego wracałam, tylko nie miałam czasu na wypróbowanie.
Teraz powoli ogarnia mnie nastrój bożonarodzeniowy i znowu sobie przypomniałam o tych babeczkach.
Przepis jest bardzo prosty, babeczki wychodzą przepyszne i świetnie się sprawdzą zarówno w święta (dzięki aromatowi pomarańczy i makowi), jak i na codzień :)
Spróbujcie koniecznie :)
Z podanej porcji otrzymacie 18 babeczek.
Zapraszam was również do skorzystania z innych przepisów na babeczki oraz do zapoznania się z moimi przepisami na Boże Narodzenie :D
Babeczki pomarańczowe z makiem i żurawinami
przepis do druku

Babeczki pomarańczowe z makiem i żurawinami
Przepis na około 18 sztuk.
Składniki
- 225 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 225 g cukru
- 225 g mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka suchego maku
- 100 g suszonej żurawiny (lekko rozdrobnionej)
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy (ewentualnie można zastąpić ją odrobiną aromatu pomarańczowego)
Instrukcja
- Jajka utrzyj z cukrem.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę i rozpuszczone masło. Na koniec dodaj mak i żurawiny.
- Masę nałóż do papilotek do 2/3 wysokości.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe).
- Przestudź na kratce i udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z pomarańczy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!