W garnuszku umieść cukier trzcinowy i masło, podgrzej, aż cukier zacznie się rozpuszczać, dodaj dżem i podgrzewaj jeszcze chwilę.
45 g masła, 130 g cukru trzcinowego, 4 łyżeczki dżemu
Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj szczelną foremkę - natłuść i wysyp bułką tartą boki, a na dno połóż papier do pieczenia.
Wylej ostudzony sos i ułóż pokrojone owoce.
owoce
Jak zrobić odwrócone ciasto z owocami
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
190 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj pojedynczo jajka i dalej ucieraj.
110 g masła, 135 g cukru, 2 jajka
Dodaj ekstrakt z wanilii i na przemian mąkę i mleko.
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 190 ml mleka
Gotowe ciasto wyłóż na owoce.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka (trzeba szczególnie sprawdzać, czy środek jest dobrze upieczony).
Po upieczeniu odstaw do lekkiego przestudzenia, a potem wyjmij ciasto (jeszcze ciepłe) z foremki - przyłóż talerz i szybko obróć ciasto, usuń papier do pieczenia z wierzchu.
Ja, dla pełni rozpusty, swoje ciasto podałam z sosem toffi :)