Ciasto francuskie rozmroź i podziel na trzy części (jeśli to konieczne, to lekko rozwałkuj każdy kawałek, tak aby pasował do foremki).
1 opakowanie ciasta francuskiego
Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajko i razem wymieszaj (jeśli masa wydaje ci się za sucha, to dodaj jeszcze jedno jajko), przypraw solą i pieprzem (trzeba porządnie posolić, bo przy nijakim cieście francuskim danie może się zrobić mdłe).
około 400-500 g białego twarogu, 1-2 jajka, sól
Szpinak podduś z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i dopraw solą i pieprzem do smaku.
około 250 g szpinaku, 1-2 ząbki czosnku, sól
Tortownicę wysmaruj masłem, ułóż pierwszy kawałek ciasta, rozłóż na nim połowę twarogu.
Przykryj drugim kawałkiem ciasta.
Wyłóż resztę masy twarogowej, a na niej rozłóż szpinak.
Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.
Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch tarty.
1 jajko
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra/dół) przez około 40 minut.