Ciasto francuskie rozmróź i podziel na trzy części (jeśli to konieczne, to lekko rozwałkuj każdy kawałek, tak aby pasował do foremki).
Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajko i razem wymieszaj (jeśli masa wydaje ci się za sucha, to dodaj jeszcze jedno jajko), przypraw solą i pieprzem (trzeba porządnie posolić, bo przy nijakim cieście francuskim danie może się zrobić mdłe).
Szpinak podduś z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Tortownicę wysmaruj masłem, ułóż pierwszy kawałek ciasta, rozłóż na nim połowę twarogu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wyłóż resztę masy twarogowej, a na niej rozłóż szpinak. Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch tarty.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.