Chciałam ostatnio zrobić burka – i nie chodziło mi wcale o hot doga ;) Burki są bardzo popularne w Chorwacji i zawsze na wakacjach się nimi zajadaliśmy – szczególnie burkami z serem, albo z mięsem. Po poszukiwaniach w sieci znalazłam kilka przepisów na to danie – jako główny składnik wszędzie podawane było ciasto francuskie.

Zakupiłam ciasto francuskie i twaróg i upiekliśmy tartę. No cóż koło burka, to to nawet „nie leżało” – ciasto francuskie nijak się ma do oryginału ociekającego tłuszczem – jak dla nas całość była za sucha i zbyt „sypka”, tak więc przepis na burka dalej jest poszukiwany.

Ale, że tarta w sumie była smaczna – szczególnie moja część, do której dodałam sobie szpinak, to przepisem się podzielę :)

Przepis na burek znaleźliśmy trochę później i możecie go zobaczyć tutaj :)

 

 

 

 

tarta ze szpinakiem

Tarta z białym serem i szpinakiem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Instrukcja
 

  • Ciasto francuskie rozmróź i podziel na trzy części (jeśli to konieczne, to lekko rozwałkuj każdy kawałek, tak aby pasował do foremki).
  • Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajko i razem wymieszaj (jeśli masa wydaje ci się za sucha, to dodaj jeszcze jedno jajko), przypraw solą i pieprzem (trzeba porządnie posolić, bo przy nijakim cieście francuskim danie może się zrobić mdłe).
  • Szpinak podduś z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Tortownicę wysmaruj masłem, ułóż pierwszy kawałek ciasta, rozłóż na nim połowę twarogu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wyłóż resztę masy twarogowej, a na niej rozłóż szpinak. Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch tarty.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.

Notatki

Przepis na foremkę 26-28 cm średnicy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!