Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Tarta z białym serem i szpinakiem

Chciałam ostatnio zrobić burka – i nie chodziło mi wcale o hot doga 😉 Burki są bardzo popularne w Chorwacji i zawsze na wakacjach się nimi zajadaliśmy – szczególnie burkami z serem, albo z mięsem. Po poszukiwaniach w sieci znalazłam kilka przepisów na to danie – jako główny składnik wszędzie podawane było ciasto francuskie.

Zakupiłam ciasto francuskie i twaróg i upiekliśmy tartę. No cóż koło burka, to to nawet „nie leżało” – ciasto francuskie nijak się ma do oryginału ociekającego tłuszczem – jak dla nas całość była za sucha i zbyt „sypka”, tak więc przepis na burka dalej jest poszukiwany.

Ale, że tarta w sumie była smaczna – szczególnie moja część, do której dodałam sobie szpinak, to przepisem się podzielę 🙂

Przepis na burek znaleźliśmy trochę później i możecie go zobaczyć tutaj 🙂

 

 

 

 

Tarta z białym serem i szpinakiem
 
Autor:
Składniki
  • opakowanie ciasta francuskiego (0,5kg)
  • około 400-500 g białego twarogu
  • 1-2 jajka
  • sól, pieprz
  • około 250 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • czosnek
  • roztrzepane jajko do posmarowania
Wykonanie
  1. Ciasto francuskie rozmróź i podziel na trzy części (jeśli to konieczne, to lekko rozwałkuj każdy kawałek, tak aby pasował do foremki).
  2. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajko i razem wymieszaj (jeśli masa wydaje ci się za sucha, to dodaj jeszcze jedno jajko), przypraw solą i pieprzem (trzeba porządnie posolić, bo przy nijakim cieście francuskim danie może się zrobić mdłe).
  3. Szpinak podduś z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Tortownicę wysmaruj masłem, ułóż pierwszy kawałek ciasta, rozłóż na nim połowę twarogu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wyłóż resztę masy twarogowej, a na niej rozłóż szpinak. Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch tarty.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.
Notatki
Przepis na foremkę 26-28 cm średnicy.

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • Edyta

    Hej! To ciasto francuskie ktorego Ty uzywasz to nie jest to, ktore uzywa sie do burka. Do burka musi byc ciasto cieniutkie jak papier (nazywa sie „kora”) i je sie skrapla olejem i woda rozrobiona z proszkiem do pieczenia. Bierzesz dwa arkusze ciasta skraplasz i przekladasz pokruszonym serem wymieszanym z jajkiem i tak na przemian. Ser w Serbii i Chorwacji jest solony i bardziej podobny do fety. Bardzo wazne jest aby ciasto bylo cieniuskie jak papier, na tym polega caly dowcip. Burek mozna tez robic z naszym bialym serem wymiesznym z 4 jajkami i szpinakiem. Z pewnoscia gdzies znajdziesz originalne ciasto na burek.

    • Już też sama doszłam, że ciasto francuskie się do tego nie nadaje 🙁 Pierszy raz słyszę o tym cieście „kora” ale poszperam za nim 🙂 Mam przepis na inne ciasto niby na burka, czeka na wypróbowanie 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux