Dla odmiany dziś coś dobrego na obiad, kolację, albo imprezę :) Tarta serowa.

Ciasto jest w typie ciasta półfrancuskiego, do tego mieszanka trzech serów – u mnie to była mozzarella, Turek błękitny i jakiś mazdamer (czy coś podobnego). Oczywiście każdy może dać swoje ulubione sery :)

W przepisie jest jeszcze wędzona słonina lub boczek, ale ja stwierdziłam, że taka ilość kalorii mogłaby mnie zabić ;)

 

 

 

 

 

tarta serowa

Tarta z trzema serami i ziołami

Wypieki Beaty
4.5 z 4 ocen

Składniki
  

składniki ciasta:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina ciepłego mleka (do nadania konsystencji)

składniki farszu:

  • 400-450 g różnych serów (cheddar, kozi, ementaler, pleśniowy, mozzarella)
  • 100 g posiekanych ziół (natki pietruszki, estragonu, koperku, szczypiorku)
  • 100 g wędzonej słoniny lub boczku (ja zrezygnowałam)
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sól , pieprz

Instrukcja
 

  • Z miękkiego masła, jajka, soli i mąki szybko zagnieć ciasto. Jeśli składniki nie mogą się połączyć dodaj trochę ciepłego mleka, ale tylko tyle aby związało składniki. Z ciasta uformuj kulę, włóż do woreczka i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
  • Po wyjęciu ciasta rozwałkuj go na krążek. Wyłóż nim foremkę, nadmiar ciasta odetnij (po dodaniu odrobiny cukru możesz go wykorzystać do tarteletek na słodko - np. z czekoladą :)). Foremkę włóż do lodówki, a w tym czasie przygotuj nadzienie.
  • Słoninę lub boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Odstaw do przestudzenia. Sery pokrój w cienkie plasterki, albo zetrzyj na tarce. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Jajka roztrzep z mlekiem i śmietanką. Dodaj zioła oraz boczek lub słoninę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na cieście rozłóż sery i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut, aż wierzch się zrumieni.
  • Podawaj na ciepło :)

Notatki

Nadzienie podczas pieczenia rośnie (przynajmniej tak u mnie wyglądało) i robi się z niego kopuła :) Na zdjęciu widać jeszcze ten efekt, zanim wszystko opadło :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!