Przepis na wytrawną tartę serową z ziołami

Dla odmiany dziś coś dobrego na obiad, kolację, albo imprezę :)

Tarta serowa.

Ciasto jest w typie ciasta półfrancuskiego, do tego mieszanka trzech serów – u mnie to była mozzarella, Turek błękitny i jakiś mazdamer (czy coś podobnego). Oczywiście każdy może dać swoje ulubione sery :)

W przepisie jest jeszcze wędzona słonina lub boczek, ale ja stwierdziłam, że taka ilość kalorii mogłaby mnie zabić ;)

Jeśli macie ochotę na taki mięsny dodatek, to proszę bardzo – ja was nie ograniczam.

Wystarczy boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć krótko.

Potem dodajecie go do farszu.

Zobaczcie również mój przepis na tartę z kurczakiem i cukinią albo wiejską tartę z pieczarkami i kiełbasą.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 6 ocen
Postaw mi kawę

 Tarta z trzema serami i ziołami

 wytrawna tarta serowa

tarta serowa4 

tarta serowa5 

 

Tarta z trzema serami i ziołami przepis

tarta serowa

Tarta z trzema serami i ziołami

Wypieki Beaty
Przepis na wytrawną tartę serową idealna na obiad lub przekąskę.
4.5 z 6 ocen
Porcje 4

Składniki

składniki ciasta:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 szczypta soli
  • odrobina mleka (do nadania konsystencji)

składniki farszu:

  • 400-450 g różnych serów (cheddar, kozi, ementaler, pleśniowy, mozzarella)
  • 100 g ziół posiekanych (natki pietruszki, estragonu, koperku, szczypiorku)
  • 100 g boczku (ja zrezygnowałam)
  • 3 jajka rozmiar L
  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sól , pieprz - do smaku

Instrukcja
 

  • Z miękkiego masła, jajka, soli i mąki szybko zagnieć ciasto.
    300 g mąki, 150 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli
  • Jeśli składniki nie mogą się połączyć dodaj trochę mleka, ale tylko tyle aby związało składniki.
    odrobina mleka
  • Z ciasta uformuj kulę, włóż do woreczka i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra/dół).
  • Po wyjęciu ciasta rozwałkuj go na krążek.
  • Wyłóż nim foremkę, nadmiar ciasta odetnij (po dodaniu odrobiny cukru możesz go wykorzystać do tarteletek na słodko - np. z czekoladą :)).
  • Foremkę włóż do lodówki, a w tym czasie przygotuj nadzienie.
  • Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Odstaw do przestudzenia.
    100 g boczku
  • Sery pokrój w cienkie plasterki, albo zetrzyj na tarce.
    400-450 g różnych serów
  • Jajka roztrzep z mlekiem i śmietanką.
    3 jajka, 150 ml mleka, 100 ml śmietanki kremówki
  • Dodaj zioła oraz boczek i wymieszaj.
    100 g ziół
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
    sól
  • Na cieście rozłóż sery i zalej masą jajeczną.
  • Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut, aż wierzch się zrumieni.
  • Podawaj na ciepło :)

Notatki

Nadzienie podczas pieczenia rośnie (przynajmniej tak u mnie wyglądało) i robi się z niego kopuła :) Na zdjęciu widać jeszcze ten efekt, zanim wszystko opadło :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

tarta serowa1