marmolada(, nutella, masa makowa (ścisła), jakiś twarożek itp.)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowy wieniec z marmoladą
Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
1 łyżeczka cukru, 15 g świeżych drożdży, 100 ml mleka
W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
30 g cukru, 50 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli, 250 g mąki pszennej
Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na prostokąt na posypanym mąką blacie (na grubość około 0,5 cm).
Posmaruj ciasto marmoladą (albo innym nadzieniem, ale nie może być zbyt luźne, bo się całość rozpłynie).
marmolada
Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
Gotowy wałek przekrój wzdłuż na dwie połowy.
Oba kawałki przepleć wokół siebie, a na koniec zlep końcówki tworząc okrąg.
Ostrożnie przenieś wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-30 minut.
Po upieczeniu przestudź.
Wieniec możesz polać lukrem (ja zrobiłam go z 2 czubatych łyżek cukru pudru i dwóch łyżek wody różanej, ale można zamiast niej dać sok z cytryny).