Mąkę połącz z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
180 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło - odstaw do przestudzenia.
180 ml mleka, 150 g masła
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
3 jajka, 150 g cukru
Dodaj mleko z masłem i suche składniki.
Wymieszaj i przełóż do przygotowanej tortownicy.
Piecz około 30 minut w 180 stopniach (góra/dół) - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić krem mascarpone do torcika
Maliny umyj i osusz.
500 g malin
Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem - aż się ładnie połączą i zgęstnieją.
500 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru
Ostrożnie dodaj do masy serowej 3/4 malin i delikatnie wymieszaj (jeśli boisz się, że maliny się za bardzo rozgniotą, to możesz nie dodawać ich do masy, tylko część wyłożyć bezpośrednio na spód, na to wyłożyć masę i przykryć ją drugą częścią malin).
Torcik serowo-malinowy - wykończenie
Na jednym ze spodów zapnij obręcz tortownicy, ciasto nasącz herbatą i wyłóż masę serową.
120 ml herbaty owocowej
Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij, aby masa równomiernie się rozprowadziła.
Górny blat również nasącz.
Ułóż na nim pozostałe maliny, udekoruj czekoladą i cukrem pudrem.