Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Ciasto z bananami i czekoladą
Wypieki Beaty
Proste ciasto bananowe z czekoladą - przepyszne!
4.6
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
1
godz
55
minut
Czas całkowity
2
godz
15
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Wyposażenie
Przepis na formę keksową o wielkości około 24-25 cm długości.
Składniki
175
g
masła
175
g
cukru dark muscovado
(ostatecznie cukru trzcinowego demerara)
2
jajka
rozmiar L
175
g
mąki
- trochę ponad 1 szklanka
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
50
g
orzechów laskowych
zmielonych
2-3
banany
- pokrojone na plasterki
100
g
gorzkiej czekolady
- posiekanej
aromat waniliowy
lub esencja waniliowa
Instrukcja
Nagrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
Masło utrzyj z cukrem przez kilka minut.
175 g masła,
175 g cukru dark muscovado
Dodawaj do tego pojedynczo jajka.
2 jajka
Dodaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechy.
175 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
50 g orzechów laskowych
Dodaj aromat waniliowy.
aromat waniliowy
Na koniec wrzuć rozdrobnioną czekoladę i pokrojone albo lekko rozgniecione widelcem banany.
100 g gorzkiej czekolady,
2-3 banany
Delikatnie wymieszaj i przełóż całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około godziny - do suchego patyczka.
Przestudź na kratce.
Słowa kluczowe
bananowe ciasto z czekoladą, ciasto bananowe z czekoladą, proste ciasto z bananami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!