Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao do dużej miski.
125 g mąki pszennej, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki soli, 10 g gorzkiego kakao
Utrzyj mikserem masło, potem dodaj cukier i miksuj razem, aż masa będzie lekka.
60 g masła, 150 g cukru
Dodaj jajko i mieszaj do czasu, aż się dobrze połączy z masą.
1 jajko
Dodaj ekstrakt z wanilii. W trakcie mieszania zeskrobuj ze ścianek miski przyklejoną masę, tak aby całość była gładka.
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
W oddzielnym naczyniu połącz maślankę z barwnikiem (trzeba uzyskać mocny czerwony kolor).
120 ml maślanki, czerwony barwnik
Do masy maślanej dodawaj stopniowo wymieszaną mąkę i maślankę.
W szklance zmieszaj sodę i ocet – pozwól im się wymusować i szybko dodaj do masy.
½ łyżeczki sody, ½ łyżeczki białego octu
Nałóż ciasto do przygotowanych foremek.
Piecz około 20 minut, sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe.
Odstaw babeczki w foremkach na 10 minut, po tym czasie wyjmij je do ostatecznego ostudzenia.
Jak zrobić krem twarożkowy do babeczek
Utrzyj mikserem twarożek, aż będzie gładki.
230 g twarożku naturalnego
Dodaj ekstrakt z wanilii i cukier puder i dalej ubijaj.
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, 60 g cukru pudru
Stopniowo dodawaj kremówkę i ubijaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
160 ml śmietany kremówki
Krem nałóż szprycą na wierzch ostudzonych babeczek (jak nie masz szprycy można to zrobić zwykłym woreczkiem foliowym, w którym wycinamy w rogu otwór do wyciskania kremu) i posyp kolorowym maczkiem.