Przepis na słynną francuską tartę tatin, czyli odwróconą tartę z jabłkami. Dzięki temu jabłka są cudownie skarmelizowne - słodkie i karmelowe. Gorąco polecam!
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieść (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany - ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść).
250 g mąki pszennej, 125 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kwaśna śmietana
Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
W tym czasie obierz jabłka i pokrój w ósemki (usuń gniazda nasienne).
W dużym rondlu rozgrzej masło i rozpuść w nim cukier.
80 g masła, 4-6 łyżek cukru
Do mieszaniny włóż cząstki jabłek, duś je około 10 minut, aby pokryły się tłuszczem i karmelem.
1 kg jabłek
Ostudź.
Jeżeli rondel odporny jest na temperaturę to możesz tartę piec w nim. Jeśli nie, to przełóż owoce do okrągłego, szczelnego naczynia (raczej nie tortownicy, bo nie jest wystarczająco szczelna).
Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj.
Ułóż ciasto na jabłkach, zawijając brzegi do środka.
Piecz ok 30-35 min. w temp. 200 stopni (tryb góra-dół).
Po wyjęciu odstaw ciasto na chwilę, po czym naczynie z tartą przykryj talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwróć, tak aby tarta wypadła na talerz.