Jeśli używasz gotowe ciasto francuskie, to je rozwiń i oddziel od papieru.
1 ciasto francuskie
Zwiń ponownie ściśle ciasto tak aby utworzyć rulon - o długości o koło 25 cm.
Pokrój ciasto na 12 plastrów ( u mnie miały około 2 cm szerokości).
Każdy plaster lekko rozwałkuj - na grubość około 5 mm.
Formę do pieczenia babeczek, albo foremki posmaruj masłem i wylep plasterkami ciasta.
Jak zrobić krem budyniowy do ciastek Pasteis de Nata
W rondelku podgrzej razem 100 ml wody i 100 g cukru - pogotuj przez kilka minut.
100 g cukru, 100 ml wody
W drugim rondelku podgrzej mniej więcej połowę mleka razem z cynamonem i kawałkiem skórki cytrynowej.
250 ml mleka, 2 szczypty cynamonu, 1 kawałek skórki
W reszcie mleka rozmieszaj mąkę.
30 g mąki pszennej
Dodaj mleko z mąką do gotującego się mleka w rondelku - gotuj aż masa zgęstnieje jak budyń.
Zdejmij budyń z ognia i wlej do niego cienkim strumieniem gorący syrop cukrowy - mieszaj w trakcie łyżką.
Masę budyniową przelej przez sito do miski - tak aby pozbyć się ewentualnych grudek i skórki z cytryny.
W drugiej misce rozmieszaj rózgą żółtka. Dodaj do nich ze dwie łyżki budyniu i wymieszaj.
4 żółtka
Do tak przygotowanych żółtek dodaj resztę budyniu i dokładnie wymieszaj.
Nalej krem do przygotowanego ciasta - mniej więcej do 3/4 wysokości - krem w trakcie pieczenia rośnie.
Ciastka wstaw do mocno nagrzanego piekarnika - ja piekłam przez 20 minut w 270 stopniach (tryb góra/dół). Jeśli twój piekarnik nie ma tak wysokiej temperatury, to piecz je dłużej, a pod koniec włącz podpiekanie góry, aby krem się zapiekł.