Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Kremowy sernik londyński
Wypieki Beaty
Przepis na niezwykle delikatny i jedwabisty sernik na spodzie z ciasteczek.
4.5
z
12
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
50
minut
12
godz
Czas całkowity
13
godz
20
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
15
Kalorie
260
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 24 cm. Druga większa forma do kąpieli wodnej.
Składniki
spód z ciasteczek
200
g
ciasteczek
użyłam herbatniki
100
g
masła
rozpuszczonego
sernik
1
kg
twarogu
na serniki - dobrego!
250
g
cukru
1 i 1/4 szklanki
5
jajek
rozmiar L
5
żółtek
z jaj rozmiar L
2,5
łyżki
soku z cytryny
2,5
łyżki
wanilii
użyłam ekstrakt, może być cukier waniliowy
polewa śmietanowa
250
g
śmietany
użyłam kwaśną 18%
2
łyżki
cukru
Instrukcja
spód z ciasteczek
Ciasteczka porządnie zmiksuj albo potłucz wałkiem.
200 g ciasteczek
Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
100 g masła
Formę do pieczenia o średnicy około 24 cm posmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
Owiń spód i boki formy kilkukrotnie folią aluminiową - tak aby dobrze do niej przywierała.
Wysyp ciasteczka z masłem i dokładnie wylep dno foremki, a następnie schowaj do lodówki.
sernik
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni - tryb góra/dół.
Twaróg przełóż do misy miksera i zmiksuj na wysokich obrotach.
1 kg twarogu
Dodaj jajka i żółtka, cukier, sok z cytryny oraz wanilię - zmiksuj do połączenia składników.
250 g cukru,
5 jajek,
5 żółtek,
2,5 łyżki soku z cytryny,
2,5 łyżki wanilii
Przelej masę sernikową do formy z ciasteczkami.
Wstaw do piekarnika większą formę (ja użyłam dużą blachę dołączoną do piekarnika) i wlej na nią gorącą wodę.
Wstaw tortownicę z sernikiem do tej większej formy.
Piecz sernik przez 50 minut.
Przygotuj polewę śmietanową - zmieszaj razem śmietanę i cukier.
250 g śmietany,
2 łyżki cukru
Po 50 minutach pieczenia uchyl piekarnik i polej sernik polewą ze śmietany.
Podpiecz całość jeszcze przez 10 minut.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż ostygnie.
Schowaj sernik do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.
Wyjmij pół godziny przed podaniem, aby ciasto się lekko ogrzało.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
260
kcal
Weglowodany:
20
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
17
g
Słowa kluczowe
delikatny sernik
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!