Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Bezy rocher
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne mini bezy rocher z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
Czas wykonania
2
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia francuska
Porcje
8
Kalorie
500
kcal
Składniki
bezy
6
białek
z jajek rozmiar L
300
g
cukru
1,5 szklanki
1
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka
octu
winnego
krem czekoladowy
250
g
czekolady
gorzkiej lub deserowej
250
ml
śmietany kremówki
50
g
masła
miękkiego
50
g
nutelli
2 łyżki
orzechy laskowe
Instrukcja
bezy
Zmiksuj lekko białka, tak aby się lekko napuszyły.
6 białek
Ciągle miksując na wysokich obrotach wsyp powoli cukier.
300 g cukru
Miksuj białka aż staną się białe, gęste i lśniące.
Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet (lub sok z cytryny) i krótko zmiksuj.
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Nakładaj łyżką bezę - ja zrobiłam 8 bez.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez około 2 godziny.
Po tym czasie sprawdź delikatnie, czy bezy się podsuszyły - jeśli są miękkie, to piecz je jeszcze pół godziny.
Gotowe bezy ostudź, a następnie schowaj do szczelnego pojemnika.
krem czekoladowy
Do rondelka wlej kremówkę i ją podgrzej.
250 ml śmietany kremówki
Gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladą, masło i nutellę - dokładnie wymieszaj.
250 g czekolady,
50 g nutelli,
50 g masła
Odstaw do wystudzenia i stężenia.
Przełóż krem do woreczka i wyciśnij na bezy.
Wierzch posyp posiekanymi orzechami laskowymi (orzechy będą smaczniejsze, jeśli je podprażysz wcześniej na suchej patelni).
orzechy laskowe
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
500
kcal
Weglowodany:
61
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
26
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!