Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasto z żelką mango
Wypieki Beaty
Przepis na lekkie ciasto przekładane galaretką i mango.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
30
minut
Czas całkowity
1
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
13
Kalorie
154
kcal
Wyposażenie
Przepis na długą formę keksową - długość około 30 cm.
Składniki
ciasto biszkoptowe
4
jajka
rozmiar L
100
g
cukru
pół szklanki
120
ml
mleka
pół szklanki
225
g
mąki
1,5 szklanki
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
żelka mango
1
opakowanie
galaretki
brzoskwiniowej lub pomarańczowej
200
g
Mango & Apple in Jelly
firmy Allnutrition
Instrukcja
ciasto
Jajka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste, puszyste i jasne.
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych jajek dodaj na zmianę mąkę i mleko - zmiksuj na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
Formę do pieczenia keksa o długości 30 cm posmaruj masłem i wysyp mąką.
Przelej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój wzdłuż na pół.
żelka
Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
Dodaj do galaretki pulpę mango i całość zmiksuj dokładnie blenderem.
Odstaw żelkę do lekkiego zgęstnienia.
Do formy w której piekło się ciasto przełóż spodnią część ciasta.
Wylej na ciasto gęstniejącą żelkę i przykryj drugim kawałkiem ciasta.
Wstaw do lodówki na kilka godzin - tak aby żelka zupełnie się ścięła.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Notatki
Możesz też użyć tu dojrzałe mango - pokrój je na małe kawałki, a następnie zmiksuj z galaretką.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
154
kcal
Weglowodany:
27
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
3
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!