Przepis na puszyste ciasto z żelką z mango

ciasto z żelka mango

Dziś mam dla was przepis na lekkie i pyszne ciasto z żelką mango.

Ciasto zrobione jest bez tłuszczu – zaledwie z odrobiną mleka – oraz z ograniczoną ilością cukru. Dlatego jest też niskokaloryczne.

Porcja tego ciasta ma około 150 kalorii można więc go zjeść bez wyrzutów sumienia.

Jakie składniki potrzebne są do zrobienia tego ciasta z mango?

Będzie potrzebować jajka – ja użyłam te w rozmiarze L, trochę cukru (ja go dałam zaledwie pół szklanki), mąkę oraz mleko.

Jeśli macie problem z nietolerancją laktozy możecie użyć dowolne mleko roślinne.

Na warstwę owocową potrzebujecie galaretkę brzoskwiniową albo pomarańczową oraz mango.

Ja zamiast owocu użyłam frużelinę Mango & Apple in Jelly od Allnutrition.

Galaretkę musicie rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, a następnie zmiksować z mango.

Żelkę wylewamy na ciasto, gdy już będzie gęstniała inaczej spłynie z ciasta!

Dlatego możecie przygotować najpierw galaretką i potem wziąć się za pieczenie ciasta.

Jak zrobić ciasto z żelką mango?

Ciasto jest w stylu ciasta biszkoptowego.

Dlatego jajka musicie ubić porządnie z cukrem – na bardzo gęstą i puszystą masę.

Wtedy dodajecie do niego na zmianę przesianą mąkę oraz mleko – miksujcie już tu na niskich obrotach, tak aby ciasto nie straciło swojej puszystości.

Ciasto upieczcie, a po upieczeniu przekrójcie, tak aby pomiędzy warstwy ciasta wylać żelkę mango.

Ciasto z mango możecie jeść po kilku godzinach schłodzenia – tak aby warstwa galaretki steżała.

Potem już nie musicie przechowywać ciasta w lodówce – tylko na okres stężenia.

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i ciacho wam zasmakuje!

Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta owocowe.

puszyste ciasto z galaretką
ciasto z galaretką i mango
ciasto z mango
lekkie ciasto z mango
puszyste ciasto z mango
ciasto z galaretką mango

Ciasto z żelką mango przepis do druku

ciasto z żelką mango

Ciasto z żelką mango

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie ciasto przekładane galaretką i mango.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 13
Kalorie 154 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na długą formę keksową – długość około 30 cm.

Składniki
  

ciasto biszkoptowe

  • 4 jajka rozmiar L
  • 100 g cukru pół szklanki
  • 120 ml mleka pół szklanki
  • 225 g mąki 1,5 szklanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

żelka mango

  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej lub pomarańczowej
  • 200 g Mango & Apple in Jelly firmy Allnutrition

Instrukcja
 

ciasto

  • Jajka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste, puszyste i jasne.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Do ubitych jajek dodaj na zmianę mąkę i mleko – zmiksuj na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
  • Formę do pieczenia keksa o długości 30 cm posmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przelej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz około 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój wzdłuż na pół.

żelka

  • Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj do galaretki pulpę mango i całość zmiksuj dokładnie blenderem.
  • Odstaw żelkę do lekkiego zgęstnienia.
  • Do formy w której piekło się ciasto przełóż spodnią część ciasta.
  • Wylej na ciasto gęstniejącą żelkę i przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin – tak aby żelka zupełnie się ścięła.
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Notatki

Możesz też użyć tu dojrzałe mango – pokrój je na małe kawałki, a następnie zmiksuj z galaretką.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 154kcalWeglowodany: 27gBiałko: 6gTłuszcz: 3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD