ciasto z żelka mango

Przepis na puszyste ciasto z żelką z mango

wpis sponsorowany

Przepis na puszyste ciasto z żelką z mango to doskonała propozycja dla miłośników owocowych smaków i lekkich wypiekiów. Ciasto wyróżnia się puszystym, delikatnym wnętrzem, które jest doskonale zrównoważone przez kawałki soczystej żelki z mango. Kombinacja słodyczy ciasta i orzeźwiającej żelki sprawia, że jest to doskonały deser na każdą okazję. Spróbuj koniecznie!

puszyste ciasto z galaretką

Ciasto z żelką mango przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz mango i wypieki z użyciem tego smakowitego owocu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto z żelką mango

Ciasto z żelką mango przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie ciasto przekładane galaretką i mango.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 13
Kalorie 154 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na długą formę keksową – długość około 30 cm.
Składniki

składniki na ciasto biszkoptowe

  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 120 ml mleka ( pół szklanki)
  • 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na żelkę mango

  • 1 opakowanie galaretki (brzoskwiniowej lub pomarańczowej)
  • 200 g Mango & Apple in Jelly (firmy Allnutrition)
Instrukcja
 

Jak zrobić puszyste biszkoptowe ciasto

  • Jajka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste, puszyste i jasne.
    4 jajka, 100 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    225 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do ubitych jajek dodaj na zmianę mąkę i mleko – zmiksuj na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
    120 ml mleka
  • Formę do pieczenia keksa o długości 30 cm posmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przelej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz około 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój wzdłuż na pół.

Jak zrobić żelkę mango

  • Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
    1 opakowanie galaretki
  • Dodaj do galaretki pulpę mango i całość zmiksuj dokładnie blenderem.
    200 g Mango & Apple in Jelly
  • Odstaw żelkę do lekkiego zgęstnienia.
  • Do formy w której piekło się ciasto przełóż spodnią część ciasta.
  • Wylej na ciasto gęstniejącą żelkę i przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin – tak aby żelka zupełnie się ścięła.
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Notatki
Możesz też użyć tu dojrzałe mango – pokrój je na małe kawałki, a następnie zmiksuj z galaretką.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 154kcalWeglowodany: 27gBiałko: 6gTłuszcz: 3g
Słowa kluczowe ciasto z mango
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z galaretką i mango

Ciasto z nadzieniem mango – uwagi

Dziś mam dla was przepis na lekkie i pyszne ciasto z żelką mango. Ciasto zrobione jest bez tłuszczu – zaledwie z odrobiną mleka – oraz z ograniczoną ilością cukru. Dlatego jest też niskokaloryczne. Porcja tego ciasta ma około 150 kalorii można więc go zjeść bez wyrzutów sumienia.

ciasto z mango

Jakie składniki potrzebne są do zrobienia tego ciasta z mango?

Będzie potrzebować jajka – ja użyłam te w rozmiarze L, trochę cukru (ja go dałam zaledwie pół szklanki), mąkę oraz mleko. Jeśli macie problem z nietolerancją laktozy możecie użyć dowolne mleko roślinne. Na warstwę owocową potrzebujecie galaretkę brzoskwiniową albo pomarańczową oraz mango. Ja zamiast owocu użyłam frużelinę Mango & Apple in Jelly od Allnutrition. Galaretkę musicie rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, a następnie zmiksować z mango. Żelkę wylewamy na ciasto, gdy już będzie gęstniała inaczej spłynie z ciasta! Dlatego możecie przygotować najpierw galaretką i potem wziąć się za pieczenie ciasta.

lekkie ciasto z mango

Jak zrobić ciasto z żelką mango – wskazówki

Ciasto jest w stylu ciasta biszkoptowego. Dlatego jajka musicie ubić porządnie z cukrem – na bardzo gęstą i puszystą masę. Wtedy dodajecie do niego na zmianę przesianą mąkę oraz mleko – miksujcie już tu na niskich obrotach, tak aby ciasto nie straciło swojej puszystości. Ciasto upieczcie, a po upieczeniu przekrójcie, tak aby pomiędzy warstwy ciasta wylać żelkę mango. Ciasto z mango możecie jeść po kilku godzinach schłodzenia – tak aby warstwa galaretki stężała. Potem już nie musicie przechowywać ciasta w lodówce – tylko na okres stężenia.

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i ciacho wam zasmakuje!

Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta owocowe.

puszyste ciasto z mango
ciasto z galaretką mango

Polecane przepisy na ciasta z owocami

Jeśli lubicie owocowe ciasta o różnych smakach, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy. Na blogu jest ich ogromny wybór i przygotowane są z najróżniejszymi owocami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD

sklep sfd