Przepis na puszyste ciasto z żelką z mango
wpis sponsorowany

Dziś mam dla was przepis na lekkie i pyszne ciasto z żelką mango.
Ciasto zrobione jest bez tłuszczu – zaledwie z odrobiną mleka – oraz z ograniczoną ilością cukru. Dlatego jest też niskokaloryczne.
Porcja tego ciasta ma około 150 kalorii można więc go zjeść bez wyrzutów sumienia.
Jakie składniki potrzebne są do zrobienia tego ciasta z mango?
Będzie potrzebować jajka – ja użyłam te w rozmiarze L, trochę cukru (ja go dałam zaledwie pół szklanki), mąkę oraz mleko.
Jeśli macie problem z nietolerancją laktozy możecie użyć dowolne mleko roślinne.
Na warstwę owocową potrzebujecie galaretkę brzoskwiniową albo pomarańczową oraz mango.
Ja zamiast owocu użyłam frużelinę Mango & Apple in Jelly od Allnutrition.
Galaretkę musicie rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, a następnie zmiksować z mango.
Żelkę wylewamy na ciasto, gdy już będzie gęstniała inaczej spłynie z ciasta!
Dlatego możecie przygotować najpierw galaretką i potem wziąć się za pieczenie ciasta.
Jak zrobić ciasto z żelką mango?
Ciasto jest w stylu ciasta biszkoptowego.
Dlatego jajka musicie ubić porządnie z cukrem – na bardzo gęstą i puszystą masę.
Wtedy dodajecie do niego na zmianę przesianą mąkę oraz mleko – miksujcie już tu na niskich obrotach, tak aby ciasto nie straciło swojej puszystości.
Ciasto upieczcie, a po upieczeniu przekrójcie, tak aby pomiędzy warstwy ciasta wylać żelkę mango.
Ciasto z mango możecie jeść po kilku godzinach schłodzenia – tak aby warstwa galaretki steżała.
Potem już nie musicie przechowywać ciasta w lodówce – tylko na okres stężenia.
Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i ciacho wam zasmakuje!
Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta owocowe.






Ciasto z żelką mango przepis do druku

Ciasto z żelką mango
Wyposażenie
- Przepis na długą formę keksową – długość około 30 cm.
Składniki
ciasto biszkoptowe
żelka mango
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej lub pomarańczowej
- 200 g Mango & Apple in Jelly firmy Allnutrition
Instrukcja
ciasto
- Jajka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste, puszyste i jasne.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitych jajek dodaj na zmianę mąkę i mleko – zmiksuj na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
- Formę do pieczenia keksa o długości 30 cm posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Przelej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój wzdłuż na pół.
żelka
- Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do galaretki pulpę mango i całość zmiksuj dokładnie blenderem.
- Odstaw żelkę do lekkiego zgęstnienia.
- Do formy w której piekło się ciasto przełóż spodnią część ciasta.
- Wylej na ciasto gęstniejącą żelkę i przykryj drugim kawałkiem ciasta.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin – tak aby żelka zupełnie się ścięła.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Notatki
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD
