Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Sernik z mlekiem w proszku przepis
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo puszysty i delikatny sernik pieczony z dodatkiem mleka w proszku.
4.63
z
8
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
30
minut
minut
4
hours
godz
Czas całkowity
6
hours
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
230
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na puszysty sernik z mlekiem w proszku
6
białek
(z jajek rozmiar L )
6
żółtek
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
1
kg
twarogu
(na serniki - tłustego - polecam Piątnicę)
1
łyżka
cukru waniliowego
2
opakowania
budyniu
(waniliowego po 40 g każde - używamy proszek)
180
ml
oleju
360
ml
mleka
(użyłam 1,5%)
120
g
mleka w proszku
(pełnotłustego (nie może być granulowane), 1,5 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku
Wstaw w czajniku do gotowania wodę do kąpieli wodnej.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (tryb góra/dół).
Żółtka przełóż do dużej misy, dodaj cukier i cukier waniliowy i miksuj razem aż masa będzie biała i bardzo gęsta.
200 g cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
6 żółtek
Dodaj do żółtek twaróg - porcjami i dobrze zmiksuj.
1 kg twarogu
Dodaj proszki budyniowe, wlej olej i mleko - zmiksuj do połączenia składników - masa będzie rzadka.
2 opakowania budyniu
Wsyp mleko w proszku i dokładnie zmiksuj.
Białka ubij ze szczyptą soli aż będą białe i bardzo gęste.
6 białek
Dodaj białka do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Od zewnątrz owiń foremkę kilkoma warstwami folii aluminiowej.
Przelej sernik do foremki i wstaw ją w drugą większą formę (ja ustawiłam na głębokiej blaszce z piekarnika)
Ostrożnie wlej gorącą wodę do większej blaszki.
Piecz sernik przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie piekarnik wyłącz, a sernik zostaw w środku.
Wyjmij foremkę z kąpieli wodnej.
Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia - ja lubię zostawić je na noc.
Przed podaniem sernik posyp cukrem pudrem, albo polej polewą czekoladową.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
230
kcal
Weglowodany:
15
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
17
g
Słowa kluczowe
sernik na mleku w proszku, sernik z mlekiem skondensowanym
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!