Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Nutrition Label
–
+
servings
Rolada bezowo-orzechowa
Wypieki Beaty
Przepis na leciutką jak chmurka roladę bezową z kremem orzechowym.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
Czas wykonania
2
godz
2
godz
Czas całkowity
4
godz
40
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia australijska
,
Kuchnia polska
Porcje
6
Kalorie
288
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 23/38 cm.
Składniki
beza
3
białka
z jajek rozmiar L
100
g
cukru
pół szklanki
1
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka
soku z cytryny
lub octu
1
garść
orzechów
posiekanych - użyłam laskowe
krem orzechowy
250
ml
śmietany kremówki
mocno schłodzonej - użyłam 30%
2-3
łyżki
kremu orzechowego
użyłam Nutlove Crispy Hazelnut od Allnutrition, może też być masło orzechowe - schłodzonego
dodatkowo
50
g
czekolady
rozpuszczonej - opcjonalnie
Instrukcja
beza
Białka zmiksuj lekko i stopniowo wsypuj cukier.
Miksuj całość aż białka będą białe i bardzo gęste, a cały cukier się rozpuści.
Dodaj do białek mąkę oraz sok z cytryny i krótko zmiksuj.
Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
Wyłóż bezę i rozprowadź równą warstwą.
Posyp wierzch posiekanymi orzechami.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (tryb góra-dół) i piecz około 20 minut.
Po upieczeniu delikatnie obkrój boki bezy od foremki.
Na blacie ułóż świeży kawałek papieru do pieczenia i posyp go cukrem pudrem.
Ostrożnie obróć bezę razem z papierem z pieczenia do góry nogami i ułóż na nowym papierze.
Oderwij ostrożnie stary papier i pozostaw tak bezę aby wystygła.
krem
Do schłodzonego kremu orzechowego albo masła orzechowego dodaj trochę śmietany kremówki i dokładnie wymieszaj.
Resztę śmietany zmiksuj aż będzie lekko gęsta.
Dodaj krem orzechowy i zmiksuj razem.
Jeśli używasz zwykłe masło orzechowe, to do kremu dodaj trochę cukru pudru.
Wyłóż krem na bezę i ostrożnie zwiń bezę w roladę pomagając sobie papierem do pieczenia.
Schowaj ciasto do lodówki na około 2 godziny.
Przed podaniem polej wierzch rolady rozpuszczoną czekoladą robiąc z niej "esy floresy".
Notatki
Zamiast kremu o smaku orzechów laskowych możesz użyć zwykłe masło orzechowe i posypać bezę posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
288
kcal
Weglowodany:
27
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
19
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!