Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Rolada bezowo-orzechowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na leciutką jak chmurka roladę bezową z kremem orzechowym.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
2
godziny
godzin
2
godziny
godzin
Łączny czas
4
godziny
godzin
40
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia australijska
,
Kuchnia polska
Porcje
6
Kalorie
288
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 23/38 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na beza do rolady bezowej
3
białka
(z jajek rozmiar L)
100
g
cukru
(- pół szklanki)
1
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka
soku z cytryny
(lub octu)
1
garść
orzechów
(posiekanych - użyłam laskowe)
składniki na krem orzechowy do rolady bezowej
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej - użyłam 30%)
2-3
łyżki
kremu orzechowego
(użyłam Nutlove Crispy Hazelnut od Allnutrition, może też być masło orzechowe - schłodzonego)
dodatkowo
50
g
czekolady
(rozpuszczonej - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić bezę do rolady bezowej
Białka zmiksuj lekko i stopniowo wsypuj cukier.
3 białka,
100 g cukru
Miksuj całość aż białka będą białe i bardzo gęste, a cały cukier się rozpuści.
Dodaj do białek mąkę oraz sok z cytryny i krótko zmiksuj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka soku z cytryny
Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
Wyłóż bezę i rozprowadź równą warstwą.
Posyp wierzch posiekanymi orzechami.
1 garść orzechów
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (tryb góra-dół) i piecz około 20 minut.
Po upieczeniu delikatnie obkrój boki bezy od foremki.
Na blacie ułóż świeży kawałek papieru do pieczenia i posyp go cukrem pudrem.
Ostrożnie obróć bezę razem z papierem z pieczenia do góry nogami i ułóż na nowym papierze.
Oderwij ostrożnie stary papier i pozostaw tak bezę aby wystygła.
Jak zrobić krem śmietanowo-orzechowy do rolady
Do schłodzonego kremu orzechowego albo masła orzechowego dodaj trochę śmietany kremówki i dokładnie wymieszaj.
2-3 łyżki kremu orzechowego
Resztę śmietany zmiksuj aż będzie lekko gęsta.
250 ml śmietany kremówki
Dodaj krem orzechowy i zmiksuj razem.
Jeśli używasz zwykłe masło orzechowe, to do kremu dodaj trochę cukru pudru.
Wyłóż krem na bezę i ostrożnie zwiń bezę w roladę pomagając sobie papierem do pieczenia.
Schowaj ciasto do lodówki na około 2 godziny.
Przed podaniem polej wierzch rolady rozpuszczoną czekoladą robiąc z niej "esy floresy".
50 g czekolady
Uwagi
Zamiast kremu o smaku orzechów laskowych możesz użyć zwykłe masło orzechowe i posypać bezę posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
288
kcal
Weglowodany:
27
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
19
g
Słowo kluczowe
beza z orzechami, orzechowa beza
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!