Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Sernik piernikowy
Wypieki Beaty
Przepis na sernik z nutą pomarańczy i piernika na spodzie z pierniczków.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
1
godz
30
minut
4
godz
Czas całkowity
6
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
14
Kalorie
253
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy 22-24 cm.
Składniki
spód pierniczkowy
150
g
pierniczków
użyłam takie bez czekolady i lukru
około 50
g
masła
rozpuszczonego
sernik piernikowy
1
kg
twarogu
na serniki - użyłam tłusty z wiaderka - z Piątnicy
5
jajek
rozmiar L
200
g
cukru
1 szklanka - lub do smaku
2
łyżeczki
przyprawy do piernika
skórka z pomarańczy
opcjonalnie - może też być kilka kropel aromatu pomarańczowego
2
łyżki
mąki
pszennej lub skrobi ziemniaczanej
150
g
jogurtu naturalnego
użyłam skyr naturalny
polewa czekoladowa
100
g
czekolady
użyłam po połowie mleczną i gorzką
około 50
ml
śmietany kremówki
Instrukcja
spód pierniczkowy
Pierniczki zmiksuj na drobno - możesz też włożyć je do grubego woreczka i rozbić wałkiem.
150 g pierniczków
Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
około 50 g masła
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż ciasteczka i wylep nimi dno tortownicy.
sernik piernikowy
Do dużej misy przełóż twaróg.
1 kg twarogu
Dodaj jajka, cukier, mąkę, jogurt, przyprawę do piernika i skórkę tartą z pomarańczy.
5 jajek,
200 g cukru,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
skórka z pomarańczy,
2 łyżki mąki,
150 g jogurtu naturalnego
Krótko zmiksuj składniki - tylko do połączenia w jednolitą masę.
Przelej sernik na spód z pierniczków.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (tryb góra-dół) przez mniej więcej 1,5 godziny.
Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku aż ostygnie - przez tak około godzinę.
Schowaj sernik do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.
polewa czekoladowa
Na dno garnka wlej trochę wody i zagotuj ją.
Na góra postaw żaroodporną miseczkę.
Dodaj połamaną czekoladę i śmietanę kremówkę - podgrzewaj aż czekolada się rozpuści.
100 g czekolady,
około 50 ml śmietany kremówki
Posmaruj polewą wierzch sernika.
Udekoruj wg uznania.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
253
kcal
Weglowodany:
22
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
15
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!