1słoiczekdżemu z czarnej porzeczki(użyłam Stovit Bio z cukrem trzcinowym - 200 g)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowy do ciasta
Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i bardzo gęstą masę.
2 białka, 100 g cukru
Mąkę przesiej razem z kakao przez sito.
70 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao
Do ubitych białek dodaj żółtka i bardzo delikatnie wymieszaj - łyżką, albo na najniższych obrotach miksera.
2 żółtka
Dodaj mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piecz przez około 10 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź.
Ja dodatkowo po ostudzeniu nasączyłam ciasto herbatą - można też użyć wodę z cukrem i sokiem z cytryny.
Jak zrobić krem czekoladowy do ciasta
Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy zacznie się gotować zdejmij rondelek z kuchenki i dodaj do śmietany połamaną czekoladę - mieszaj do rozpuszczenia.
250 ml śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady
Lekko przestudź czekoladę.
Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj razem.
250 g mascarpone
Sprawdź smak kremu - jeśli jest dla ciebie zbyt gorzki, to dodaj do smaku cukier puder i zmiksuj dokładnie. Ja nie dodawałam cukru, bo lubię taki bardziej gorzki krem.
cukier puder
Wyłóż krem na wierzch biszkoptu i schowaj foremkę do lodówki na czas przygotowania musu.
Jak zrobić mus porzeczkowy do ciasta
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie.
1 opakowanie galeretki, 250 ml wody
Dodaj do niej około 200 g dżemu z czarnej porzeczki i wymieszaj.
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Odstaw galaretkę do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta i puszysta.
500 ml śmietany kremówki
Dodaj lekko tężejącą galaretkę z dżemem i delikatnie wymieszaj.
Przełóż mus z porzeczki na wierzch czekoladowego kremu i schowaj foremkę do lodówki do stężenia.
Jak udekorować ciasto z musem porzeczkowym
Galaretkę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
1 opakowanie galaretki, 300 ml wody
Dodaj słoiczek dżemu z czarnej porzeczki od Stovit i wymieszaj.
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na wierzch ciasta i rozprowadź równą warstwą.
Ponownie wstaw ciasto do lodówki, taka by galaretka stężała.