Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Sorbet truskawkowy
Wypieki Beaty
Przepis na prosty i pyszny sorbet z truskawek
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
5
godz
Czas całkowity
5
godz
10
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
1
litr
Składniki
800
g
truskawek
ok. 150
g
cukru
do smaku - 3/4 szklanki
sok
z jednej cytryny
ok 3
łyżki
wódki
można pominąć
Instrukcja
Truskawki zmiksuj z cukrem.
800 g truskawek,
ok. 150 g cukru
Dodaj sok z cytryny i wódkę (wódka ma zapobiegać tworzeniu się kryształków lodu, ale można z niej zrezygnować).
sok,
ok 3 łyżki wódki
Wszystko przełóż do maszyny do lodów i mieszaj aż masa mocno zgęstnieje. Wtedy przełóż sorbet do pojemnika i schowaj do lodówki to zmrożenia.
Jeśli nie masz maszynki do lodów to przełóż masę od razu do pojemniczka na lody i włóż do zamrażarki.
Mieszaj sorbet co około pól godziny aż zupełnie zgęstnieje.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!