Do białek wsyp cukier i zmiksuj, aż białka będą białe i bardzo gęste.
4 białka, 100 g cukru
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej przez sitko.
100 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj - możesz to zrobić na najniższych obrotach miksera.
4 żółtka
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
Foremkę co pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej ciasto i wyrównaj powierzchnię.
Piecz biszkopt w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź, a następnie przetnij na dwa blaty.
Jak zrobić krem krówkowy
Masę kajmakową przełóż do miseczki i dodaj do niej trochę śmietany kremówki (z tych 750 ml) - krótko zmiksuj, tak aby kajmak stał się bardziej płynny.
około 300 g masy kajmakowej
Pozostałą śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
750 ml śmietany kremówki
Dodaj do śmietany kajmak i delikatnie wymieszaj łopatką.
Żelatynę zalej niewielką ilością wody (daj jej tyle, aby zakryła żelatynę). Odstaw ją na 5 minut do napęcznienia, a następnie krótko podgrzej, aby stała się płynna (ja ją wstawiam do mikrofalówki na około 10 sekund).
4 łyżeczki żelatyny
Dodaj do żelatyny łyżkę kremu krówkowego i wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę przelej do reszty kremu i dokładnie wymieszaj.
Ciasto krówka - złożenie
Na dnie foremki do pieczenia ułóż spodni blat biszkoptu.
Nasącz go wodą z cukrem.
2 łyżeczki cukru, około 300 ml letniej wody
Jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, to teraz możesz posmarować wierzch biszkoptu pozostałą w puszce masą krówkową.
Na biszkopt wyłóż mniej więcej kremu kajmakowego.
Ułóż drugi blat ciasta i go również nasącz.
Wyłóż resztę kremu i wyrównaj powierzchnię.
Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin - tak aby krem stężał.
Przed podaniem możesz wierzch ciasta polać odrobiną sosu karmelowego.