Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Rosyjska szarlotka biszkoptowa przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo prostą i lekką szarlotkę z kawałkami owoców.
4.53
z
17
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia rosyjska
Porcje
13
Calories
154
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 23-24 cm średnicy.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na puszystą szarlotkę
5
jabłek
(średnich - u mnie po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych około 580 g)
3
jajka
( - użyłam rozmiar L)
200
g
cukru
((1 szklanka) - można trochę mniej)
1
łyżeczka
cukru waniliowego
150
g
mąki pszennej
( - 1 szklanka)
1 -2
łyżki
cukru trzcinowego
odrobina masła
Instrukcja
Jak zrobić rosyjską szarlotkę krok po kroku
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wysyp mąką lub kaszą manną.
Papier na dnie delikatnie posmaruj masłem i posyp cukrem trzcinowym.
odrobina masła,
1 -2 łyżki cukru trzcinowego
Jabłka obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze plasterki - bezpośrednio do tortownicy.
5 jabłek
Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.
3 jajka,
200 g cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego
Mąkę przesiej przez sito do miski z ubitymi jajkami.
150 g mąki pszennej
Wymieszaj delikatnie ciasto łyżką.
Wylej ciasto na jabłka.
Rozprowadź ciasto równą warstwą i na koniec delikatnie postukaj formą, aby ciasto wlało się pomiędzy jabłka - 3-4 stuknięcia - nie mieszaj całości!
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, postaw na kratce na jakieś 10 minut.
Po tym czasie delikatnie obkrój boki nożem.
Na górę formy połóż większy talerz i ostrożnie obróć ciasto do góry nogami. Odepnij i zdejmij rant tortownicy.
Zdejmij z góry ciasta dno tortownicy razem z papierem, a ciasto ostudź.
Możesz dodatkowo wierzch ciasta posypać łyżką cukru wymieszanego z pół łyżeczki cynamonu.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
154
kcal
Weglowodany:
32
g
Protein:
3
g
Tłuszcz:
2
g
Błonnik:
1.5
g
Słowo kluczowe
biszkoptowa szarlotka
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!