1butelkawina((750 ml) - białe, różowe lub musujące )
Instrukcja
Jak zrobić sangrię z truskawkami i rabarbarem
Wodę podgotuj z cukrem, aż się rozpuści.
50 g cukru, 120 ml wody
Wrzuć rabarbar, podgotuj ze dwie minuty i odstaw do wystudzenia.
2 łodygi rabarbaru
Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki.
około 250 g truskawek
Pomarańczę pokrój w plastry.
Do dużego dzbanka wlej wodę, sok pomarańczowy oraz wino.
1 litr wody gazowanej, 1 butelka wina, ok 120 ml soku pomarańczowego
Dodaj owoce (rabarbar razem z syropem, albo sam syrop z rabarbaru), ewentualnie możesz dodać listki melisy lub mięty.
1 pomarańcza, około 250 g truskawek
Jeśli jest taka potrzeba, to możesz lekko dosłodzić cukrem pudrem.
Gotową sangrię schowaj do lodówki na kilka godzin - aby dobrze się schłodziła i nabrała smaku od owoców.
Podawaj schłodzoną i z kostkami lodu.
Uwagi
Jeśli chcesz otrzymać bardziej słodką sangrię, to użyj słodkiego wina. Dla bezalkoholowej wersji użyj wino bezalkoholowe, albo sok z winogron.Podaję kaloryczność przy użytym wytrawnym białym winie i bez kalorii samych owoców pływających w sangrii.